Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En historia om skillnaden mellan ett svenskt och ett japanskt roddlag …

Ett svenskt och ett japanskt företag bestämde sej för att utkämpa en årlig roddtävling med åttamannalag. Bägge manskapen tränade länge och när dagen för kapprodden kom var båda lagen i absolut toppform. Men japanerna vann med ett försprång på en kilometer.

Efter nederlaget var moralen i botten hos det svenska laget. Högsta ledningen beslutade att man skulle vinna nästa år och tillsatte en projektgrupp som skulle undersöka problemet.

Projektgruppen upptäckte efter mycket analyserande att japanerna hade sju man som rodde och en som styrde, medan det svenska laget hade en man som rodde och sju som styrde.

I denna krissituation visade ledningsgruppen prov på avsevärd handlingskraft. Man engagerade en konsultfirma som skulle undersöka strukturen i det svenska laget.

Experterna kom efter flera månaders arbete fram till slutsatsen att var för många som styrde och för få som rodde. Mot bakgrund av experternas rapport genomfördes omedelbart förändringar i lagstrukturen. Nu hade fyra styrmän, två överstyrmän en styrledare och en roddare. Dessutom införde man ett poängsystem för att motivera roddaren: ”Vi måste utvidga hans arbetsområde och ge honom mer ansvar”.

Året därpå vann japanerna med ett försprång på två kilometer. Det svenska bolaget avskedade roddaren med hänvisning till dålig arbetsprestation, men betalade ut en bonus till ledningen som uppskattning för dom stora ansträngningar den lagt ner.

Konsultfirman utarbetade en ny analys, varav man drog slutsatsen att man hade valt rätt taktik och motivationen också var god, och att det alltså måste vara materialet som behövde förbättras.

I dag är det svenska bolaget i färd med att utveckla en ny båt.