Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hjältes händer: "Var någon hårtuss som brann upp"

När Rikard ser den brinnande bilen och hör det desperata skriket inser han att det är på allvar.
– Jag hann tänka att det här, det är inte bra alls.
Sedan började det dramatiska räddningsarbetet för att få ut föraren som satt fast i den brinnande bilen.

– När han skrek på insidan och jag slog allt vad jag orkade med brandsläckaren, då trodde jag inte att vi skulle lyckas få ut honom. Men jag tänkte att vi håller på så länge som det är möjligt, säger Rikard.

Tillsammans med sin sambo Maarit var han under torsdagskvällen på väg hem på E4 nära Testeboån i norra Gästrikland. Framför sig hade de en lastbil som plötsligt bromsade in.

– Då tänkte jag att nu blir vi väl sittande här ett tag. Sen såg vi att det brann uppe i skogen, säger Rikard.

Bilen framför lastbilen hade fått sladd och voltat ut i skogen. Där började en kamp på liv och död för föraren. Smällen orsakade stora smärtor i bröstet, troligtvis orsakade av trycket från säkerhetsbältet. Dessutom började det brinna innanför motorhuven och kupén fylldes snabbt med rök.

Rikard insåg att det gällde att agera snabbt. Tillsammans med lastbilschauffören sprang han fram till bilen för att se vad de kan göra.

– Då insåg jag att vi måste få tag på en brandsläckare, säger Rikard.

Lastbilschauffören springer och hämtar sin brandsläckare. Då märker de att den är tom. Maarit tar då initiativet att försöka hitta en ny genom att springa på E4 längs de köande bilarna.

– Samtidigt tar jag den tomma brandsläckaren och börjar banka i framrutan på bilen. Där inne var det helt kolsvart av röken så jag kunde inte se föraren. Då rök det alldeles kopiöst och slog eldslågor så att det nästan inte gick att vara kvar där, säger Rikard.

Maarit måste springa långt innan hon hittar någon som faktiskt har en full brandsläckare i bilen. Innan de anländer med hjälpen har Rikard precis fått upp ett litet hål i rutan som hjälper föraren att få luft.

Med hjälp av brandsläckaren lyckas de nästan släcka branden i motorrummet.

– Det gav oss ungefär en minut till på oss att få ut honom. Jag fortsatte då att hacka allt vad jag orkade med den tomma brandsläckaren och när jag fick upp ett tillräckligt stort hål började jag försöka bryta upp glaset. Den där minuten var helt avgörande för annars hade vi inte hunnit få ett tillräckligt stort hål i rutan, säger Rikard.

En annan person kom då springande med ett järnrör som de mer effektivt lyckades bryta upp glaset med.

Inne i bilen berättar föraren att han är för skadad för att ta sig ut ur bilen själv.

Rikard och en annan man får tag på förarens händer och drar ut honom ur den brinnande bilen. Eftersom hålet är för litet måste de samtidigt försöka böja upp glaset. Samtidigt slår det upp eldslågor från motorrummet som bränner föraren. Rikard och den andra mannen som står på biltaket bränner sig också.

– Det var väl någon hårtuss som brann upp på armarna. Men det var bara att dra för allt vi hade. Fast han hade väldigt ont fanns det inga alternativ. Om han suttit kvar tio sekunder längre i elden hade han inte överlevt och hade han blivit kvar max 30-40 sekunder till i kupén hade han inte heller överlevt. På slutet blev det nästan att man var tvungen att helt hålla andan för röken och värmen, säger Rikard.

När de väl fått ut föraren kan inte Rikard göra mer. På grund av ett diskbråck i ryggen orkar han inte hjälpa föraren från den brinnande bilen. I stället tar andra över räddningsaktionen.

– När vi fått bort honom fem meter brann det för fullt inne i kupén och kort därefter small det första däcket.

Föraren var då i ordentlig chock och hade svåra smärtor. Men han var vid medvetande och kunde med stöd ta sig från bilen.

Var du medveten om att du riskerade ditt egna liv?

– När han sitter på insidan och skriker och bankar var det inte så mycket att göra. Men jag var väl lite fundersam på om tanken skulle smälla.

När Gefle Dagblad kommer i kontakt med Rikard har han tagit sig hem och försöker att smälta händelsen.

– Jag kliade mig precis i skallen och då kom det ner glassplitter och sot på bordet. Glaset kom från när jag bankade, säger Rikard.

Rikard fick även mindre skärskador i händerna men klarade sig i övrigt bra.

Enligt uppgifter från sjukhuset beskrivs mannens skador som lindriga. Han är inlagd på vårdavdelning.