Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hobby genom återvinning och egenskapande

– Jag ser något och så tänker jag, undrar om jag kan göra detta själv. Det är så jag får min inspiration.

Cecilia Stener och hennes sambos lägenhet är något utöver det vanliga. Där finns gjutna döskallar i (betong?), en lampa gjord av kassettband och en autentisk Australisk didgeridoo . Bland annat. Nu är också en barnkammare under konstruktion, något som konstraterar fint mot en i övrigt rockig interiör, accentuerad av en mängd egenpåkomna inredningsdetaljer,

– Jag vill inte ha ett hem som känns taget från sida 47 i Ikeakatalogen, säger hon.

Cecilias hobby är svår att definiera inom ett speciellt fack. Hon gör allt möjligt, beroende på vad hon känner för och tycker sig behöva.

– Det är svårt att hitta precis det jag vill ha, då försöker jag göra det själv i stället.

Varumärket under vilken hon säljer det hon skapar är Fat Spider. Namnet kommer sig av att hon kände sig behöva någon form av signatur. Blicken fastnade på en fet spindel och varumärket var fött.

– Det är egentligen mest i stället för att skapa under "gjord av Cecilia Stener" det känns lite mer proffsigt med ett märke, säger hon och plockar fram en plastpåse med stickers, klistermärken, med Fat Spiders logotyp på.

Det Cecilia säljer kan köpas till självkostnadspris. Hon tar ingenting för mängden arbetstimmar som hon lagt ner, det skulle leda till för dyra priser. Det hon brinner för är den ro och terapiliknande känslan som skapandet ger henne.

– Tänket är väl att går det så går det och går det inte så får jag testa något annat. Misslyckas gör man ju, och jag vet ju aldrig om det jag vill göra kommer fungera.

På listan över skapelser finns saker som berlocker med valfritt motiv i botten, stearinljus med insmälta bildmotiv, tvålar i allehanda former och dofter, cupcakes, hudkrämer, gjutna dekorationer i så väl gips som betong. Dessutom designar Cecilia klädtryck. Ett område som Cecilia skulle vilja utveckla sig inom lite extra är bakning, hon har bakat i hela sitt liv, men det tog fart vid 2000 till 2003 då hon började köpa bakdecosaker för att till exempel göra egna praliner och sockerblommor, men ekonomin sätter stopp.

– Det vore roligt att kunna lägga mer tid på att baka, men material som man använder för att dekorera bland annat tårtor är ganska dyrt och sen kan jag heller inte baka bara för att baka.

Cecilia har skapat bakverk till så väl dop som födelsedagar och just att få ge någon ett bakverk ger en extra kick.

– Det bästa är ju när folk blir glada och när de får en tårta så sprider det både glädje och sen är det något gott att äta också. Att göra sådant är roligt.

Återvinning är ett nyckelord och en anda som går igen i det Cecilia skapar.

– Det är viktigt att återvinna och det är något som folk har glömt bort. Gamla saker kan få ett nytt syfte.

I nuläget lägger hon någon timme per kväll på att skapa, mer orkar hon inte. Med ett heltidsjobb på vuxenskolan där hon jobbar med den musikaliska delen, ett ordförandeskap i musikföreningen i Strömsund, och som medlem i två band, har tiden varit knapp sedan innan. Nu väntas dessutom tillökning och bebisleveransen är beräknad till (mitten av?) december.

Cecilia är noga med att poängtera att som det är just nu, är Fat Spider bara en hobbyverksamhet. Men drömmarna om vad hon skulle vilja, är tydliga.

– En stor dröm vore att ha en egen butik med Fat Spider. Renovera möbler, måla och gjuta saker, skapa det jag själv vill och kunna leva på det. Och man vet ju aldrig, framtiden är lång, avslutar Cecilia.