Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En jämte frontar nätsuccén

Anton Nyberg har med sin tolkning av John Travoltas filmklassiker ”Grease” snart lockat 1,5 miljoner tittare på Youtube.

Annons

I ett reparationstält på Camp Northern Lights i norra Afghanistan har svenska skyttesoldater skapat musikvideon som redan är en av de största svenska Youtube-fenomenen.

Runt hela världen jublar publiken över deras tolkning av 1970-talsklassikern "Grease". De har gjort det med humor och glimten i ögat. Anton Nyberg från Offerdal röstades fram att ta rollen som deras svar på John Travolta.

– Det känns rätt sjukt faktiskt. Det var inte min idé, men hoppade på direkt. Jag har alltid tyckt om teater och har lätt för att dansa, säger Anton som gick teater/estet på Palmcrantzskolan i Östersund.

Det är i och med låten ”Greased lightning” – en av filmens centrala nummer och stora hitlåtar – som soldaterna minutiöst tagning för tagning filmat och dansar i princip med i varje koreograferat danssteg.

I originalet äger det hela rum i en skitig verkstad som byter skepnad till en glänsande drömvärld. Något i stil med detta har soldaterna lyckats få med, genom att förvandla en trehjuling till en bepansrad terrängbil.

– Det är konstigt att det ser så proffsigt ut, för vi är i ett tält. Jag kollade på datorn samtidigt vilka rörelser jag skulle göra. Det var bara att kopiera så gott man kunde. Allt som allt tog det tre kvällar. Vi rekade rekvisita och inspelningsplats en kväll, två kvällar filmade vi.

Idén till videon kom när skytteplutonen Alphapapa, där Anton Nyberg var signalist, skulle lämna ett bidrag till en kompaniafton i höstas. Det var först i lördags som videon lades ut på Youtube.

– Man märkte direkt att det började ticka iväg. Vi hamnade i tidningar runtom i världen. De har ringt från Danmark och Norge, det känns overkligt, säger Anton som med anledning av videon dessutom snart bland annat ska medverka i TV4:s Nyhetsmorgon.

Anton är tillbaks i Sverige och nästa vecka börjar han åter jobba på sin ordinarie post i Stockholm på Berga örlogsbas.

– Man har svängt lite karriärsvalen – från skådespelare till soldat. Jag känner ingen annan på basen som valt så, så det är kanske lite ovanligt, säger Anton.