Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kaka för alla

I Borgvattnet är det alltid kakkalas.
Och alla besökare får smaka på vinnarkakan.
– Det kommer alltid någon, antingen sotarn eller någon släkting, säger Kerstin Torgersson.

När Östersunds-Posten hälsar på är kakfatet uppdukat med sex sorters kakor, kardemummaskorpor och kanelbullar.

I det stora gula huset, på gården Uti i går´n, i sluttningen mellan kyrkan och Borgsjön – där den prisbelönta småkakskonditorn Kerstin Torgersson är uppväxt. För ett tiotal år sedan flyttade hon och hennes man tillbaka efter en tillfällig, 40-årig, utflykt till Sundsvall. I det ljusa köket, med vidunderlig utsikt över sjön och skogshöjderna, har expertisen och gästfriheten gått i arv.

– Min mamma bakade alltid. Och alla fick smaka, det spelade ingen roll vem som kom. Oavsett om det var finska skogsarbetare, sotaren, prästen eller byns original som alltid plockade ut lösgommen innan han högg in, säger hon.

I våras skickade Kerstin Torgersson in ett recept till en kaktävling som P4 Jämtland och Jamtli bjudit in till. Hon tog hem hela rasket och vann med sitt recept på Helsingborgare. En smördegskaka med mandelmassefyllning.

– Jag är lite förbannad att jag inte kallade den något annat. Borgvattnare eller något sådant.

Receptet har hon inte ärvt av sin mamma, Greta Blixt. Det hittade hon i en gammal Allerstidning. Men bakbordet har gått i arv och det bär tydliga spår av två generationers knådande.

Stalltipset till alla som vill ge sig på att baka småkakor är att använda riktigt smör och skaffa sig en bra kavel.

– Det blir en helt annan smak på kakorna. Alla de där gogrejerna ska man inte snåla på.

I sommar serveras vinnarkakan i Jamtlis kafé.

– Men när min man var dit förra veckan var den slutsåld, säger hon.

Och kakorna smakar gudomligt, kan intygas. Vinnarkakan med sin mandelmassefyllning är en klar segrare, med eller utan lösgom.