Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En klimatsmart jul?

/
  • Klimatpanelen samlad hos Prylarna. Från vänster Monika Sunding, Ilona Lindkvist med Oliver i famnen, Nisse Höglund och Patrik Zackrisson som tar en titt på en telefon. Om den tillverkats med energi från fossila bränslen eller inte framgår inte alls. Micke Myhr, gruppens femte deltagare, saknas på bilden.

Ingen julhets ännu, men det var nog så svettigt att dra in Klimatbantarna bland hyllorna på Clas Ohlson. Vi har kommit till Prylarna i jakten på koldioxid och klimatkilon. Hur blir julen utan dem?

Annons

Clas Ohlson, tills helt nyligen symbol för köp och kommers. Nu hotar väl Jula och Dollarstore att inta toppositionen, men vi väljer ändå Ohlson när Klimatpanelen möts igen.
Om affären kan vi säga så här: Den är inte gjord för en tvillingvagn att kryssa mellan montrar och moduler. Ilona Lindkvist, en av de fem i klimatgruppen, har hämtat barn på dagis och skola, så i dag är vi många. Micke Myhr har däremot förhinder och kunde inte komma.

Nisse Höglund hälsar i vanlig ordning på personalen när vi går in. Han verkar verkligen känna alla i den här stan.
Personalen är tillmötesgående. När en av dem, Anders Hård, får höra att Klimatpanelen bantar koldioxidutsläpp och att vi nu står i kommersens centrum för att ge en bild av överflödet då visar han ett usb-minne och säger att sakerna blir allt mindre och mindre och därför går det också åt mindre och mindre material i tillverkningen. Och därmed energi och utsläpp.
- Och utvecklingen här går mot färre saker. Vi försöker hålla tre prisklasser, säger han.

Trots att en affärskedja som Clas Ohlson för bara några år sedan hade över 800 leverantörer, trots att minsta barn äger mer prylar än de ens vet om, trots att det till och ordet "köphysteri" finns, står Prylarna bara för 8 procent av ett hushålls utsläpp av växthusgaser enligt den mall som Klimatpanelen följer.
Möbler, kläder, verktyg, fordon, husgeråd, leksaker, hem-pc - allt möjligt. Bara 8 procent. Det är svårt att tro. Speciellt med tanke på att så mycket görs i Kina där den mesta energin kommer från kolkraft.
Mest koldioxid-intensivt är enligt KTH:s beräkningar fordon, maskiner, verktyg och elektronik. Därför är det mer miljöbil att ha kvar sin gamla än att köpa en ny, hur mycket miljöbil den nya än är, hävdar till exempel en person som har lett klimatbantning i Stockholm.

- Det borde vara märkt på varje förpackning om sakerna är tillverkade med energi från kolkraft eller inte. Det borde finnas en märkning med en tio-gradig skala på hur mycket utsläpp varje pryl har krävt, säger Patrik Zackrisson och lutar sig mot hyllan med telefoner.
Här finns mobiler, fasta telefoner, trådlösa och kobraliknande moderna. På ingen av dem står något om växthusgaser, ursprungsland eller kolkraft.
- Ingen hinner sätta sig in i det här annars, suckar han.
Monika Sunding slår ut med handen över de fullstaplade hyllorna.
- Varför finns allt detta? Räcker det inte med en av varje? Och har man det minsta ont i händerna får man inte upp de här förpackningarna som är hårdplast i ett stycke.

Patrik köper gärna begagnat, säger han. Hellre en gammal kobra än en ny. En dag fick han tag på en för 700 kronor. Han slog till direkt.
- Jag gillar när saker har en historia och jag lägger hellre pengar på en riktigt bra grej. Min stereo är från 1988. Den är hur bra som helst.
Panelen enas om att Sveriges statistik över koldioxid-utsläpp måste omfattas av utsläpp som sker vid tillverkning i andra länder, Kina till exempel. Det håller inte längre att importera varor utan att räkna med vilken påverkan de har haft.
Sedan räknar alla upp sina allra finaste julklappar de fick som barn samtidigt som Clas Ohlson-personalen passar på att fotografera besöket.

Mer läsning

Annons