Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En köpfri månad

/

Årets julklapp blev ”en upplevelse”, på bio går ”En shopaholics bekännelser” och varje år firar vi En köpfri dag. I köphetsens kölvatten, med miljötänk och lågkonjunktur, gror den nya trenden: konsumtionsbantning.

Annons

Mobilabonnemanget har gått ut, och plötsligt måste man ha en ny lur, trots att den gamla fungerar utmärkt. När det blir en spricka i kaffebryggarens glaskanna köper man en ny maskin, och den gamla åker i soporna utan att det egentligen var något fel på den. Köp, släng och köp nytt igen är det som har gällt de senaste decennierna. Men nu hörs röster som vill ha en ny ordning, de medvetna konsumenterna som hellre lagar, hittar och återanvänder än köper nytt. Byta och låna är det nya köpa.

att shoppa, i alla fall för stunden. Shoppingen fyller tillfälligt en massa behov hos oss, säger journalisten och författaren Desirée Kemi-Wikzén. Hon fick nog av konsumtionshetsen och utsatte sig för ett eldprov: ett köpfritt år. Under hela 2008 fick hon inte köpa någonting onödigt alls, utöver mat och annat livsnödvändigt. Hennes bästa tips till den som vill konsumtionsbanta är att inte handla på impuls.

– När du går ut för att shoppa ska du ha klart för dig vad du ska köpa, och inte handla något annat. Planera köpen; ”nu behöver jag en svart topp som passar både till de här byxorna och den där kjolen.”

Att avstå från att shoppa var lättare än Desirée hade trott. Det lättaste att låta bli var överraskande nog kläder.

, i alla fall kvinnor, skulle klara sig i flera år på de kläder de har innan allt var utslitet och behövde bytas. Vi köper ju ofta inte för att vi behöver utan för att det är kul, säger hon.

Att låta bli att köpa en massa skräp och i stället laga, köpa begagnat eller helt enkelt avstå, ligger helt rätt i tiden med tanke på klimat-ångesten och lågkonjunkturen. Att vi skulle konsumera oss ur krisen, som vissa föreslår, tycker Desirée Kemi-Wikzén känns helt bakvänt och ohållbart på sikt. Och det köpfria året har fått henne att omvärdera sitt shoppingbehov rejält.

helt pryltrött när jag går in i en affär och ser de där högarna med grejer överallt. Vem behöver alla de där sakerna egentligen?

Mer läsning

Annons