Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kvinna som statsminister

Ingen var förvånad när Moderaterna äntligen berättade att Anna Kinberg Batra föreslås som ny partiledare.

Valet var väntat och Kinberg Batra har tidigare vunnit stöd av samtliga moderata disktrik och fraktioner förutom Jämtland och Västernorrland. Länets riksdagsledamot Saila Quicklund (M) och hennes kollega från Västernorrland kommer få en pedagogisk utmaning i att vinna förtroende hos den blivande partiledaren.

En annan pedagogisk utmaning landar på den blivande partiledaren. Anna Kinberg Batra gör klokast i att så fort som möjligt resa land och rike runt på en förlåt mig-turné. Hennes uttalande om att Stockholmare är smartare än lantisar kommer inte glömmas bort. Det är inte heller något som kan sopas under mattan. Hon måste göra upp med sitt förflutna.

Om Kinberg Batra lyckas är hon i slutet av mars månad Sveriges första kvinnliga statsminister. Hon kan bli det som Mona Sahlin (S) misslyckades med.

Men det projektet är en utmaning. Till Moderaterna och Alliansens fördel går det skitdåligt för den nuvarande regeringen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar ha svårt att bestämma sig och regera tillsammans. Varannan dag kommer ett nytt besked om partierna ska gå till val tillsammans eller enskilt. Det senaste Löfvenska beskedet var att Socialdemokraterna och Miljöpartiet går till val på en gemensam budget men som två olika partier. Snurrigt? Ja. Mycket.

Som politiker är Anna Kinberg Batra definitivt respekterad. Men hon måste också lyckas med uppgiften att bli omtyckt. Som person är hon i dag mer lik Bo Lundgren än Ulf Adelsohn. Å andra sidan kanske det är en egenskap väljarna söker efter en ovanligt tokig höst. Inger mer käbbel och joll tack.