Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En levande röst från en svunnen tid

Böcker
Anne Brontë
Agnes Grey
Norstedts
Översättning: Maria Ekman
Stillsamt överraskande

Av de tre litterärt begåvade systrarna Brontë är det Emily (”Svindlande höjder”) och Charlotte (”Jane Eyre”) som är de mest kända. Det är deras böcker som filmats ett otal gånger och blivit tv-serier och som älskats och analyserats.

Lillasyster Anne fick sin första bok, ”Agnes Grey”, publicerad 1847 när hon var 27 år gammal. Först nu finns den på svenska, fint översatt av Maria Ekman. ”Främlingen på Wildfell Hall” gavs ut året efter (på svenska 2004), men 1849 dog Anne Brontë i tuberkulos, endast 29 år gammal.

Vilka böcker hade hon skrivit om hon fått leva? Klart är att hennes stil inte är lika dramatisk som systrarnas. Snarare påminner hon om Jane Austen, även om hon inte har samma framträdande humor.

”Agnes Grey” är skriven i jagform och berättar om en ung kvinna från en fattig prästfamilj som arbetar som guvernant. Handlingen lär vara närmast självbiografisk, enligt bokens förord av Håkan Bravinger.

Agnes vill så väl, men barnen i den första familjen är så ouppfostrade och otrevliga att nästan ingenting av det Agnes försöker lära ut fastnar. I den andra familjen är barnen större, men inte särskilt mycket snällare.

klasskillnader i det samhälle som Anne Brontë växte upp i, och hon försöker på inget sätt dölja det eller framställa de högre klasserna som bättre människor, snarare tvärtom. Den som är rik får uppföra sig hur illa som helst mot den som har den sämre ställt och gör det också.

har förändrats mycket på de 162 år som gått sedan boken kom ut (inte minst med tanke på religionens plats i samhället) känns ändå berättarrösten väldigt levande och nära. Agnes Grey talar rakt till sin läsare utan att det känns konstlat, och hon berättar så målande om sitt liv och sin miljö att det känns som att man är där med henne.