Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En livstid av förberedelser

Studier, studier och studier.
Så sammanfattas uppväxten för Sveriges blivande drottning.
Men livet har inte alltid varit en dans på rosor för kronprinsessan som drabbades av ätstörningar på grund av de höga kraven.

Ända sedan barnsben har Sveriges kronprinsessa parats ihop med olika prinsar från de europeiska kungahusen. Men Victoria har valt att hålla kärlekslivet privat. Utåt har hon hellre pratat om sina studier.

1996 reste Victoria till Frankrike för att studera språk vid Université Catholique de l’Ouest. Väl tillbaka i Sverige väntade ett späckat schema. Utöver de offentliga uppdragen följde Victoria både riksdagens och regeringens arbete.

Men pressen på den blivande drottningen satte sina spår. I november 1997 var det en väldigt mager kronprinsessa som anlände till en bal i Stockholm. Hovet bekräftade att Victoria drabbats av ätstörningar. Kort därpå lämnade Victoria Sverige och den mediala uppståndelsen för att läsa vid universitetet Yale i USA.

– Jag mådde som ett accelererande tåg, på väg rakt ner, berättar kronprinsessan för journalisten Alice Bah Kuhnke i boken ”Victoria, Victoria!” från 2002.

Under sin tid i USA tillfrisknade Victoria från ätstörningarna. I dag är hon helt frisk.

– Jag känner mig mer trygg och lugn nu än jag gjorde för några år sedan, sade kronprinsessan till TT i samband med firandet av hennes 30-årsdag för två år sedan.

hann Victoria också med att praktisera vid FN:s högkvarter i New York samt vid Sveriges ambassad i Washington.

Väl tillbaka i Sverige har kronprinsessan fortsatt sina studier. Bistånd, svensk export, konflikthantering och internationella frågor är några av ämnena som Victoria har betat av sedan dess.

– Jag får ofta frågan: Är du klar nu? Men jag studerar ju för att kunna representera Sverige, sade en avslappnad kronprinsessa i samband med 30-årsdagen.

– Mycket plugg har det varit, men det har varit roligt. (TT spektra)