Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En marknad som fungerar

Det är Gregoriemarknad i Östersund från torsdag till lördag denna vecka

När finansmarknaden brakat samman och aktiemarknaden är en skugga av sitt forna jag är det ju kul att någon marknad klarar sig. Gammal är äldst. Gregoriemarknaden fanns ju långt innan New York Stock Exchange var påtänkt.

Men har inte den klassiska marknaden spelat ut sin roll i den moderna servicedemokratin, där man har rationell förmedling mellan producent och konsument? Jag vet inte det. Var annars får man tag i pastellfärgade galgar, rivjärn som kan finfördela fem kilo potatis på trettioåtta sekunder och T-shirts med popmonster? Inte på NK och Åhléns, i alla fall.

Dessutom är det bra att marknadsbesökarna får frisk luft, något som Folkhälsoinstitutet vurmar för. Sedan är det kanske minus att många äter burgare med feta tillbehör men är det fest så är det.

med hästarna som kommer in från sjön. Och hästen kan förmedla optimism, en bristvara vintern 2009. På 1960-talet fanns det bara 60 000 pållar i Sverige. Det var traktorer som gällde. Skulle man bli hovslagare blev SYO-konsulenten bekymrad. Men i dag finns 300 000 hästar i Sverige. Inte minst alla som ska välja eftergymnasial utbildning kan dra lärdom av detta, därmed inte sagt att de ska bli hippologer. 

en del tro att Riksgälden är en svinmyndighet som ägnar sig åt att förfölja trägna entreprenörer som ibland sjunger allsång i Kaxås. Men då det gäller Gregoriemarknaden så handlade det på riktigt om statligt övervåld. Kommerskollegium i Stockholm förbjödmarknaden år 1914. Att det inte blev revolution då är en gåta. Om kulturdepartementet får för sig att förbjuda Storsjöyran är det många som är beredda att fly upp till bergen för att kämpa. (Förresten, Yran, kan ni inte fixa in Freddie Wadling till sommarens fest? Han slår alla popsnören med fet marginal. Crystal Castles, det låter ju som ett putsmedel.)

som ska bli Årets Gregorius. Personligen är jag beredd att lobba för Helena Jonsson, skidskytten som tog tre VM-medaljer och som är en stolthet för sin bygd. Kick Leijnse, som tog initiativ till demonstrationer på Stjärntorget mot Israels anfall mot Gaza, är en annan av mina personliga favoriter. 

Gregorius 1, påven, skapade en lista över de sju dödssynderna men han startade inte marknaden i Östersund. Frosseri är en av dödssynderna. Tänk på det när ni går mellan stånden. Men likgiltighet finns också med på listan och att nobba köp är ju att vara likgiltig för köpmännens öde. Det behövs någon doktor i teologi för att reda ut detta.

lättare att inse att girighet är en av dödssynderna.

Ha det så kul på marknaden. Mata inte hästarna med kola.