Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En miljömässig och ekonomisk skandal

Annons

med bygget av kraftledningen Järpströmmen–Nea pågår ett stort arbete i södra Sverige, Sydvästlänken. Det handlar om förstärkning av stamnätet. Där läggs jordkabel för högspänd likström mellan Jönköping och Skåne. Förbindelsen till Oslo byggs också upp med likströmsteknik. Sydvästlänken har prövats både enligt ellagen och miljöbalken. Man får intrycket att projektet Järpströmmen–Nea har skötts slarvigt på många plan, från juridik och geologi till länsstyrelse.

Faktum är att bygget är en skandal, både miljömässigt och ekonomiskt.Konstigt att projektledaren inte är utbytt. Det viktiga nu är att begränsa markskadorna och återställa naturen så gott det går. Om inget görs inför vårfloden, kommer stora massor jord att flyta ut i vattendragen.

På norska sidan byggs en motsvarande kraftledning från Nea till svenska gränsen. Sträckan är 25 kilometer och budgeterad till 450 miljoner norska kronor, lika med 554 miljoner svenska kronor. (Den svenska delen är 75 kilometer och beräknades kosta endast 365 miljoner svenska kronor). Norrmännen verkar enligt den egna miljökonsekvensbeskrivningen mycket medvetna om svårigheterna att bygga i den känsliga terrängen. Alla transporter avses ske med bandvagn och helikopter. Men hur har norrmännen klarat av geologin, kan man undra.

så svårt att lyssna på experter? Varför ska alltid det absolut billigaste istället för absolut mest prisvärda bli beställt? Pris i sådana projekt bör inte mätas genom antalet kronor utan i prisvärdhet; vad får man per krona?

Att dessutom jämföra med Hallandsåsen visar hur dumdristigt val de gjort, då Hallandsåsenprojektet ignorerade experterna på just skånska åsar och lyssnade på bergsexperter istället. Hallandsåsen är inte ens ett berg och har ingen berggrund...konstigt att det gick som det gick?! Sen undrar man över att projektledaren här verkar totalt oinförstådd i detta faktum och totalt har missat det där med ”lär av andras misstag och erfarenheter”...

promenad efter en sträcka och fann det otroligt skräpigt, dessutom gul hydraulolja i stora mängder efter deras vägar i naturen. Men vem bryr sig, alla tjänar ju pengar nu när finnarna skall sälja el till norska aluminiumindustrier.

Utveckling har sitt pris, tror att många resonerar utifrån sina dagliga behov och skiter i vad vad vi lämnar efter oss. Exploatera mera så blir vi flera, och alla kan köpa nya skotrar och bilar och varför inte fler 4-hjulingar så alla kan komma ut i ”naturen”. Kraftledningsgatan ger väl automatisk vägrätt för oss vanliga, eller?

på att skotrarna förstör fjällen!

innebär i alla fall att fler får jobb under längre tid, mer skattepengar till Jämtland (förhoppningsvis). Å andra sidan brukar det bli så här när det är något jobb som ska göras åt något företag som har kommunal/statlig anknytning. Då går det höja priset efterhand, jämför torget i Östersund och andra byggnationer i vår omgivning.

Och till syvende och sist är det vi skattebetalare/kunder som får stå för kostnaderna. Svenska kraftnät kommer att höja priset och skylla på fördyrningen, moms och skatt kommer till, och vi konsumenter står med lång näsa som vanligt.