Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En miljon följer polisen på Facebook

Sedan 2012 finns Jämtlandspolisens ungdomsgrupp på Facebook. Närvaron på sociala medier ska öka dialogen och skapa bättre relationer med allmänheten. Men det är också ett verktyg för att lösa brott.

– Vårt arbete handlar mycket om att vi bygger kontakter med ungdomar och föräldrar, sociala medier är ju en del av det, säger Per Sundin, chef för Ungdomsgruppen vid Jämtlandspolisen.

Sedan 2012 finns Ungdomsgruppen, som startades 2007, på Facebook. Anledningen är relativt enkel.

– Egentligen handlar det om att nå ut till föräldrarna. Om vi är med på något föräldramöte så kommer några stycken, men så testade vi Facebook. Om vi lägger ut ett inlägg om narkotika kan vi nå 30 000 på en dag, säger Per Sundin.

Polismyndigheterna i landet har sammanlagt en miljon följare på Facebook. Syftet med närvaron är bland annat att öka transparensen, nå ut med brottsförebyggande information och stärka förtroendet för polisen. Men det är också ett sätt att skapa en dialog och få in tips. Flera brott har kunnat lösas tack vare tips som kommit in på sociala medier.

– Vi vill nå ut med information men vi vill också få information tillbaka. Om vi lägger ut information när något händer, sådant ger mycket respons, säger Per Sundin.

Vissa myndigheter har fått kritik för innehållet på Facebook. Ungdomsgruppen upplever att responsen generellt är positiv vilket syns på deras sida, men det förekommer kritik även där.

– Vi har fått kritik om tonlägen och sådana saker. Och vi granskar alltid det som skrivs. Men vi måste skriva som vi pratar, vi kan inte bara ha stel byråkrati, säger Per Sundin.

Att finnas där framför allt ungdomar rör sig i stor utsträckning är viktigt. Per Sundin tycker att både myndigheterna och föräldrarna måste bli bättre på det, för att skydda de unga.

– Ta dig som vuxen tid att prata med dina ungdomar. Sitt inte bara med den här, säger han och lyfter mobilen.

– Lägg bort mobil och dator. Vuxna måste börja intressera sig för sociala medier. Se till att finnas på Snapshot, Skype, Facebook, lär dig vad det är. Barnen lever mycket av sina liv där, fortsätter han.

Han tycker att vuxna ska kräva att få tillgång till barnens mobil och dator, inte för att kontrollera dem, utan för att skapa en trygghet för dem.

– Vi ser hur mycket brottsforum det är där. Det är lättare att handla narkotika genom att chatta och de flesta sexualbrotten kommer att begås där i framtiden, säger Per Sundin.

Fakta

Ungdomsgruppen ansvarar för alla ungdomsbrott i länet med fokus på Östersund

Polisen har totalt ett 90-tal Facebookkonton och ett 40-tal konton på Twitter

Närvaron ökar enligt en rapport från 2013 transparensen i Polisens arbete

Ungdomsgruppen svarar även på frågor på sin sida, om stort och smått

Jämtlandspolisen finns på Twitter men inte på Facebook, med undantag för Ungdomsgruppen och Årepolisen