Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En minister uppe bland molnen

Gustav Fridolin är Sveriges nya utbildningsminister. Han är språkrör för Miljöpartiet.
Han är också regeringens största tidsoptimist.

För ett parti i regeringsställning finns det två viktiga villkor att uppfylla. Åtminstone om man är intresserad av att bli omvald.

För det första ska man komma väl förberedd till jobbet. För det andra ska man hålla vad man lovar.

Det första villkoret kunde inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet uppfylla. Få skulle invända emot att den nya regeringen och dess politik är en stressprodukt. Det går helt enkelt: skitdåligt för regeringen just nu. Om budgeten faller på onsdag väntas sannolikt en regeringsombildning.

Det andra villkoret är därför desto viktigare att uppfylla för regeringen. Man kan ha en viss förståelse för att den nya regeringen är svag och oförberedd. Den parlamentariska situationen är trots allt speciell. Men då är det desto viktigare att man håller sina vallöften och genom kompromisser med oppositionen driver igenom en fungerande politik. Om löften hålls kommer väljarna belöna både S och MP. Dessvärre gör Gustav Fridolin den uppgiften väldigt svår. Statsminister Stefan Löfven (S) har anledning att hålla andan. Miljöpartiet gör det inte lätt för honom att styra landet.

I våras lovande Gustav Fridolin väljarna att fixa skolans problem de första 100 dagarna på jobbet. Ett ambitiöst löfte. Men naturligtvis fullständigt orealistiskt att en sådan strukturellt utmaning som skolan skulle vara så lätt att lösa. Hälften igenom 100 dagar har han därför redan backat från löftet. Hans nya reviderade löfte är att skolan ska vara fixad inom sex år. Vilken tvärvändning!

Jag föreställer mig att det var Socialdemokraterna som tvingade fram den revideringen. Socialdemokraterna till skillnad från Miljöpartiet har nämligen erfarenhet av att ta ansvar. Och Stefan Löfven kunde plötsligt andas ut.

Men plötsligt! Skyndsamt efter att Fridolin backat från ett av Miljöpartiets viktigaste vallöften lanserar han nu ett nytt (fantasifullt) löfte. I vår ska utbildningsministern ut på turné. Fridolin lovar att besöka samtliga 290 kommuner. Det blir en tuff uppgift för den nya ministern som måste närvara på obligatoriska torsdagsmöten med sina kollegor i Stockholm. Då och då kommer han också tvingas dyka upp i riksdagen så att en sedvanligt indignerad opposition får skälla lite på honom.

Vid sidan av sin turné och det politiska käbblet i Stockholm ska han ju faktiskt hinna göra sitt jobb som utbildningsminister också.

Ungefär två till tre kommuner om dagen måste Fridolin besöka. Och allt detta blir mycket svårt att hinna med. Inte ens om han tar flyget från Bromma (!).

Gustav Fridolin var en mycket duktig politiker i opposition. Men som minister måste han plötsligt ta ansvar. En uppgift han har svårt att klara av.