Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny finansbubbla på gång – gigantisk krasch lurar bakom hörnet

Man brukar säga att den första finansbubblan i historien var i Holland på 1600-talet. Det lite udda är att den berodde på handel med tulpanlökar.

Annons

De var väldigt exotiska och priset skenade. Enstaka tulpanlökar såldes vid auktioner och dagligen noterades nya toppnoteringar.

Men så en dag var det ingen som ville köpa till utropspriset. Till allas överraskning fanns det ingen som ens var intresserad av att komma med ett bud. Och priset på tulpanlökar rasade.

Just detta är ju dramaturgin i en bubbla. Priset stegras tills någon en vacker dag säger stopp. Då spricker bubblan.

Historiens mest legendariska bubbla är den så kallade Wall Street-kraschen 1929. Den kom efter flera år av börsyra, där vanliga medborgare lånade och pantsatte sina tillgångar för att kunna vara med på det börsrace ingen förstod skulle ta slut en dag.

Således de klassiska ingredienserna för en finansbubbla och den här gången ledde den till den stora depressionen i USA på 30-talet, men konsekvenserna slog även hårt mot Europa och Sverige.

Den tydligaste av de svenska bubblorna var den när 80-talet satte både skumpan och Spendrups Gold i vrångstrupen. Tokyran på börsen ledde till ett svettigt bakslag och yuppisarna fick lämna in finkostymen på Stampen och Porschen till kronofogden.

Hela världens ekonomi är ju i dag så sammanflätad så att allt faller som dominobrickor om någon del går över styr. Senast vi fick erfara det var vid bostadsbubblan i USA 2007.

Ett genomgående drag är också att ingen vill komma med negativa besked så länge utvecklingen skenar mot höjderna. Och investerarna är ändå för fartblinda för att lyssna.

Den krasch som nu lurar bakom hörnet är så gigantisk att alla tidigare bubblor riskerar att framstå som beskedliga skumbad.

Kina håller på att utvecklas till världens ledande ekonomi. Kineserna får inte investera utomlands och den inhemska börsen bedöms som allt för skakig.

För 16 år sedan blev det tillåtet för kineserna att äga egna bostäder. Det har nu lett till att framför allt den växande medelklassen valt att investera i lägenheter – alltså inga som de tänker bo i utan som rena investeringar. Det är inte helt ovanligt att en välbeställd familj äger fem, tio lägenheter

Just fastighets- och byggbranschen har varit en bärande motor när Kinas ekonomi växt som den gjort. Och branschen har förstås bara tuffat på eftersom folk köpt lägenheter som sparats på hög.

Främst längs kusten har i dag hela städer växt upp som förblivit helt tomma. En sådan stad heter Zhengzhou där enorma bostadskomplex samsas med såväl köpcentra som en supermodern infrastruktur.

Trots att varenda bostad är såld så ekar allt öde i hela Zhengzhou.

Även i Inre Mogoliet, som ju är kinesiskt, har man byggt upp miljonstaden Ordos. Fast inte en kotte bor där.

Under flera års tid har det i Kina årligen byggts mellan 12 och 24 städer som ännu står helt tomma.

Trots djärva grepp som att bygga upp en liten stad i engelsk stil, för 1 miljard, eller för den delen även en kopia av svenska Sigtuna, så har de inte lyckats locka till sig några innevånare.

Till saken hör dessutom att det verkligen råder bostadsbrist i Kina. Men de flesta kineserna lever på två dollar om dagen och de lägenheter som byggs kostar 50 000-100 000 dollar.

Nu har man ändå försökt få lite kontrollerad pyspunka på bubblan genom att inte tillåta att samma familj äger mer än en lägenhet i samma storstadsområde.

Helt tydligt har det slagit mot byggbranschen och nu tornar i stället stora områden med halvfärdiga hus upp sig. 

Kanske är det första tecknet på en bubbla som kommer att fälla krokben på hela världsekonomin. Och än en gång kan vi då konstatera att vi aldrig lär oss.