Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny tyrann i Europa

Den ungerske premiärministern Viktor Orban är på god väg att bli Centraleuropas egen Vladimir Putin.

Nyligen höll Orban ett tal där han lovordade Turkiet, Ryssland och Kina och deras ekonomiska framgångar. Slutsatsen var att länder som inte är liberala demokratier klarade av finanskrisen bättre. Därför vill han att Ungern ska bli en illiberal stat. Det finns ingen motsättning mellan att avskaffa den liberala demokratin och landets EU-medlemskap, menar Orban.

Sedan han blev premiärminister har många av de demokratiska landvinningar som gjordes efter kommuniststyret gått om intet. Orban har utökat sin egen makt samtidigt som han har inskränkt pressens. Han har urholkat rättsstaten genom att politisera och begränsa domstolarnas makt.

Det största problemet är emellertid inte Viktor Orban, utan att övriga EU-medlemmar har låtit honom hållas.

En maktfullkomlig ledare kommer alltid att försöka att utvidga sina befogenheter. Då EU inte har vidtagit några åtgärder har Orban tillåtits tro att han kan montera ned den ungerska demokratin ostört.

Det är uppenbart att verbala fördömanden inte duger längre. För att sätta stopp för Orban måste EU:s medlemsländer åberopa paragraf 7 i Lissabonfördraget – också kallad atombomben.

Enligt den är det möjligt att tillfälligt dra in ett lands rösträtt ifall det negligerar EU:s grundläggande värderingar såsom respekt för rättsstaten, frihet och demokrati.

På grund av dess kontroversiella natur har paragraf 7 inte nyttjats tidigare, även i fall då det hade behövts. Men aldrig har det funnits lika god anledning att använda atombomben som mot EU:s Putin.