Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En optimal aha-upplevelse

Mitt liv har den senaste 20-årsperioden kantats av skidtävlingar. Rollerna varierar. Jag pendlar mellan lidelsefull förälder och lika lidande klubbledare. Oftast är det infernaliskt roligt, ibland lite jobbigare att ge sig iväg hemifrån sex en lördagsmorgon för hemkomst sent söndag kväll.

I helgen fick jag min största aha-upplevelse alla kategorier. Jag var på Flyktingloppet. Klassikern gick för 59:e gången, men det var premiär för mig. Jag har redan bokat in nästa års jubileum ...

Idrottspropagandan blir inte större. Här samlas svenskar, norrmän, ung som gammal för att kämpa över dubbla fjäll till målet i Gäddede. Visst är det tävling, men även folkhälsa när den är som bäst. Vi svenskar står oss slätt. Grannarna i väster späker sig mer.

Jag frapperades av det goda humöret inför starten i Nordli och enkelhet kring vallningen. Sen åks det längs en fantastisk bana över fjäll, dalgångar, skogområden, längs gårdstun och överallt finns glada människor som ivrigt hejar fram ett skidande lämmeltåg.

Visst är Vasaloppet fantastiskt, men det är mer business – här genomsyras allt av idealitet. Från tävlingsgeneral Sten-Arne Enarsson till damerna på skolan i Gädd-ede som bullar upp med hem- bakat, stutar och kaffe.

Välkomnandekänslan är påfallande. Ingenting är märkvärdigt undantaget prisbordet, som fortfarande dignar långt från alla kriser. De främsta aktiva påmindes om sin barndoms jular ...

För bygden, sammanhållningen och samarbete över nationsgränsen är Flyktingloppet livsviktigt. Allt lever upp. Traditionens makt sägs vara stor och här stämmer det verkligen in. Redan smids planer för 60-årsjubileet.

Vi kommer. Jag lovar, för trevligare än så här blir det inte.