Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En otrolig fullträff"

Jämtland Basket har skrivit jämtländsk idrottshistoria.
– En otrolig fullträff, säger Mats Lundqvist sedan klubbens båda lag tagit silvermedaljer i USM-finalerna i Örebro.

Helgen 10-11 maj 2014 kommer att skrivas i guldskrift i jämtländsk idrottshistoria. Aldrig tidigare har en klubb från Jämtland nått så stora framgångar på ungdomsnivå i en stor bollsport.

Jämtland Baskets inkvalade lag, F16 och P15 tog sig båda till final i Final Four. Endast Östersunds IK kan konkurrera i form av sitt SM-guld för A-pojkar på 1980-talet.

Jämtlands prestation växer dessutom eftersom klubben tillsammans med Fryshuset var ensamma om att gå till final med två lag i 15- och 16-årsklasserna.

Semfinalsegrarna var förstås mycket tunga. I F16 lyckades Jämtland efter stor dramatik betvinga Södertälje med 58–54, ett lag som man ofta haft svårt mot.

Jämtland – coachat av förre Södertäljespelaren och numera ordföranden i Jämtland Ungdom, Krister Blomgren – vände ett underläge och lyckades precis krypa förbi i slutsekunderna.

Östersundslaget vann trots över 40 (!) turnovers.

P15-semifinalen mot Uppsala blev också nervig. Jämtland ledde som mest med 13 poäng, men Uppsala kom tillbaka och i fjärde perioden var det plötsligt dramatik.

Då klev John Petersén och Adam Johansson in med först en trea, planka-i, sedan en tvåa. Sedan var matchen över.

Väl i final var dock skönsången slut för Jämtlandslagen. Det blev två brakförluster. 39–67 i P15-finalen mot Fryshuset och 39–69 mot Uppsala i F16.

Fryshuset, som rankas som klar etta i P15, var större, starkare och snabbare.

– Vi hade 21–21 och lite grepp. Sedan tog deras storlek och försvar över. De forcerade ut oss mot kanterna. De sköt bra utifrån också, vilket vi inte gjorde, sa Lundqvist, som fick lite tröst när Olle Lundqvist utsågs till slutspelets MVP.

F16-finalen blev en flopp för Jämtland. Laget bjöd på en provkarta av missade skott och turnovers. Totalt 25 procent på tvåorna och 29 procent på treorna håller förstås inte i en final

– Vi är det enda laget här med stora spelare som vi också lirar mycket med. Nu kunde vi inte greja att använda vårt längdövertag. Uppsala var snabbare och sköt bättre, sa Krister Blomgren.

Även här fick Jämtland lite tröst. Emilia Axelsson och Alexandra Andreou togs ut i All Star Team, och Axelsson blev vald till Matchens Lirare i finalen.

Trots finalförlusterna; hur stort är det att bli tvåa i USM med två lag?

– Jättestort! Att nå Final Four med två lag är stort, men nu kan du dubblera den framgången. Det blir svårt att kopiera det här, även om vi känner att vi hela tiden tar nya steg. Ungdomselitsidan i Jämtland har aldrig varit starkare, säger Mats Lundqvist.

Har ni fått fram två gyllene generationer?

– Nej, jag tror att vi har fler. Flickor 00 kan bli vårt bästa lag genom tiderna och pojkar 01 är också mycket bra. Både P01 och F01 är förresten i semifinal just nu i en cup i Eskilstuna.

Nu ska nästa steg tas för Jämtland U.

– Det här är bara ett delmål. Det gäller att fortsätta träna och satsa, hoppas på lika bra uppbackning från föräldrar och ledare och få den här framgångsspiralen att snurra på.

– Nu ska vi hem och bygga muskler. Vi behöver bli snabbare och starkare.

Tuff matchning är en annan nyckelkompontent för att utvecklas. Jämtland kommer därför att fortsätta spela med flera lag i Sveriges hårdaste ungdomsliga, Stockholmsserien.

– Det har varit tufft att åka till Stockholm så många helger, men det har varit guld värt. Spelarna har härdats och fått rutin. Utan de matcherna hade tjejerna kanske aldrig vunnit mot Södertlälje, tror Mats Lundqvist.