Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En politisk vändpunkt i Ragunda

Så beskrivs den kohandel som närmare midnatt på onsdagskvällen till slut räddade Ragundas nya budget när hotet om en återremiss låg över fullmäktiges bord.

Samarbetet under bilan blir nu en prövningens uppgörelse över partigränserna.

Att man efter diverse givande och tagande i sista stund räddade budgeten ställer nämligen hårda krav på att samförståndslösningarna ska bli mer långlivade än så.

– Samarbete räcker långt i ett läge där vi kan kompromissa. Nu måste vi jobba brett för kommunens bästa. Men håller inte det här samarbetet blir jag den förste att lämna det. Då är det bortkastad tid, deklarerade oppositionsrådet Mikael Westin (C).

Det var först efter en lång ajournering som parterna enades om nästa års budget. Den ajourneringen tillkom sedan Mikael Modin (AfR) yrkat på en återremiss för att man även skulle kunna väga in allianspartiets skuggbudget innan ett beslut fattades.Som ÖP tidigare berättat mynnade alliansens skuggbudget ut i ett överskott på drygt 10 miljoner kronor i stället för de 4,9 miljoner kronor som är den nu beslutade budgets resultat.

– Vi kan inte längre räddas av julklappar, som exempelvis återbetalning av försäkringspengar, utan måste ha ett högre resultat, ansåg Mikael Modin.

Yrkandet om en återremiss möttes dock av en tydlig protest från kommunalrådet Terese Bengard (S) som vädjade till honom att återta yrkandet.

– En återremiss skulle paralysera kommunen och dessutom innebära ett dyrt extra fullmäktigemöte, sade hon.

Mikael Westin drog en lans för Centerpartiets skuggbudget som i många stycken följde Socialdemokraternas förslag, men som bland annat innehöll en extra pott för oförutsedda utgifter.

– Vi måste ha en ekonomisk beredskap, ansåg han.Vänsterpartiet hade inget eget budgetförslag.

– Vi blir bara hånade om vi kommer med ett eget förslag. Vi lägger oss, deklarerade Eija Dibba (V).

Efter ajourneringen röktes fredspipan och allianens yrkande om återremiss återtogs.Centern halverade sitt sparkrav på tekniska avdelningen och alliansen fick igenom kravet på en översyn av den kommunala verksamheten och investeringarna för de närmaste åren.

Kommunalrådet Terese Bengard log belåtet när budgeten äntligen kunde klubbas.

– Vi har fortsatt tuffa tider framför oss med ökade kommunala kostnader. Men vi kan ändå lägga en budget där vi försökt hitta förbättringar bland annat för barnfamiljerna. Vi ger till exempel småbarnsfamiljerna en timme extra i veckan på förskolorna för att man ska hinna handla eller göra andra ärenden. Vi satsar också på skolan och på att minska ungdomsarbetslösheten, påpekade hon.

Den nu fastställda budgeten för 2014 bygger på oförändrad kommunalskatt och rymmer investeringar för 12,5 miljoner kronor.