Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En publikmagnet mitt i Bräckeskogarna

Krogshow. Lördag kväll och uttagningarna till melodifestivalen pågår för fullt på tv. Det spelar ingen roll.

Restaurang Jämtkrogen i Bräcke är ändå fullspikad med gäster som hellre lyssnar till hits från nu och då, med lokala artister live.

Äta trerätters, sjunga med och ta några danssteg mellan borden om det blir svårt att sitta still. Rentav sova över.

och sjunger ni-vet-vad med böjd lock i pannan.

Strax efter blåser golvfläkten upp den vita klänningen på Marilyn Monroe – oopoopido!

Och när Jerry Lee bankar loss på klaviaturen klappar publiken takten och sjunger med. Att sladden inte är ikopplad har ingen betydelse.

Folk har rest från Gällö, Brunflo och Lit – men också Gävle, Härnösand och Ånge till den första av vårens fyra Guldhits i Bräcke – en sorts lokal variant av Wallmans.

Lokala artister sjunger kända hits och showar till förinspelad musik.

sedan många år Golden Hits på Kungsgatan, så grundkonceptet är garanterat populärt

Det var 2007 som Jämtkrogens ägare Evert Blomqvist började annonsera efter lokala sångare och dansare. På hösten samma år sedan körde han de första kvällarna:

– Jag satte helt enkelt ihop ett program med den musik jag gillar och växte upp med. Så har vi fyllt på med nutida musik fram till Larz-Kristerz. Och gensvaret har varit fantastiskt.

Richard Nilsson från Fjällsta spelar normalt i duon Hucken Band med Janne Fridh, men kände Evert sedan länge och här sjunger han Stoneslåtar i skinnbrallor och backar upp Elvis i lamékavaj.

Malin Edlund och Jessica Bartling från Ånge har också varit med från start som dansare, medan östersundstjejen Åsa Wiklund debuterar den här kvällen både som Marilyn och medlem i Supremes.

På första parkett sitter mamma Ingrid och pappa Göran, som inte behöver vara nervösa:

– Hon har uppträtt på Gatufesten i Sundsvall flera gånger och de har repat ganska mycket här, så det känns lugnt.

och skrattar gott åt ordvitsaren Reidar Erikssons tungvrickande mellansnack, inspelat och framläst med betoning på varje lustighet.

Evert Blomqvist kollar för säkerhets skull varifrån gästerna kommer och får bifallsrop från både Bollnäs, Viskan, Fränsta och Härnösand.

Själv småpratar jag med grannar från Odensala och något bord längre bort sitter Kent Fick från Häggenås som är här för fjärde gången:

– Första besöket var med reumatikerdistriktet. Det här är min musik och jag kommer säkert att åka hit fler gånger, säger Kent.

Precis som på Wallmans är artisterna också kvällens serveringspersonal, men vi måste skynda vidare till nya jobb i natten innan vi vet vem som gör Carola denna kväll.

Utanför är det 17 minus och ordningsvakten varnar för älg vid backarna ner mot Gimån.