Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– En ren hämndaktion

När poliserna i Strömsund kom till jobbet på nyårsafton var låsen till alla dörrar, utom en , saboterade.
Någon eller några hade limmat igen låsen.

Annons

– En ren hämndaktion. Vi har klarat upp många inbrott och det gillar inte de som håller på med sådant, säger Göran Bergström som i december tillträdde tjänsten som chef för polisen i Strömsund.

De senaste åren har polisen i Strömsund råkat ut för flera sabotage, skadegörelse och annat.

Det började i augusti 2012 när man också sprutat lim i låsen.

– Då visade det sig hur farligt det här är. Vi var på väg till en person som hotade att ta livet av sig men kom inte in i stationen där vår utrustning finns. Om vi inte kan rycka ut när vår hjälp behövs kan det få mycket allvarliga konsekvenser. Det här angrepp på hela samhället, säger Göran Bergström.

Polisen i Strömsund har i dag åtta anställda. Två är nyanställda men egentligen ska man vara tolv.

Förutom de saboterade låsen har följande hänt de senaste åren.

* En polis fick sin privata bil nedsprutad med en pulversläckare på polisens egen parkeringsplats.

* Slagord har sprejats på polishuset.

* Skyltar som visar vägen till polisen har stulits eller förstörts

* På gatan utanför polisstationen har någon eller några gjort så kallade burn outs för att det ska bli svarta spår på asfalten och för att demonstrera mot poliserna.

Poliserna är säkra på inom vilken grupp de som genomfört dåden finns.

– I det stora hela har vi fantastiskt fina ungdomar här i Strömsund men det finns en liten klick som inte klarat skolan och som inte får några jobb. De kommer ofta från trassliga hemförhållanden och begår inbrott för att få pengar. Arv och miljö möts i den bistra verkligheten och det är oerhört tragiskt. Stackars ungdomar. De har förlorat barndomen, skolan och allt hopp, säger Göran Bergström som också menar att den här gruppen ofta svikits av vuxenvärlden.

– Vi ska inte döma de här ungdomarna utan deras handlingar. Egentligen skulle de behöva en kram för långt därinne finns ett hjärta, säger Göran Bergström som också tycker att det behövs åtgärder för att ge ungdomarna fler chanser i livet.

– Polisen, kommunen, företag och andra borde samarbeta så att de kunde få praktik. Exempelvis på verkstäder då de flesta är intresserade av att meka. Vi ska komma ihåg att de som är under 18 år fortfarande räknas som barn, säger Göran Bergström