Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En röst på Alliansen eller Socialdemokraternaär en röst för att Sverige ska gå med i Nato

/

Annons

Allianspartierna med regeringsmakten är överens med det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, om att Lissabonfördraget ska antas utan folkomröstning.

Vad man inte upplyser svenska folket om är att man därmed helt utan svensk inrikesdebatt uppger sin neutralitetspolitik.

I Lissabonfördraget är inskrivet att EU ska ha en gemensam utrikespolitik och ett gemensamt försvar. Med få undantag är EU:s länder anslutna till Nato och det största landet som står utanför är Sverige. De övriga som står utanför är Irland, Cypern och Malta.

EU har ett avtal med Nato undertecknat i Berlin 2002 som säger att det primärt är Nato som utgör EU:s militära styrka.

Att Sverige med antagande av Lissabonfördraget samtidigt ger upp sin neutralitetspolitik är inte något varken allianspartierna eller socialdemokraterna vill ha på sin agenda. Bland annat därför vill dessa partier inte ha någon folkomröstning om Lissabonfördraget.

Att ge sin röst i EU-valet till ett Alliansparti eller Socialdemokraterna är ett stöd till att Sverige utan medborgarnas vetskap och försvarspolitisk debatt också ger sitt bifall till Nato-medlemskap.

Hur många riksdagsmän, politiker och medborgare är medvetna om detta när de väljer att stödja eller lägga sin röst på EU-positiva partier?

Junilistan vill ha en folkomröstning om Lissabonfördraget och kommer att acceptera folkomröstningens utfall. Däremot är det oacceptabelt i Junilistans politiska agenda att frågställningarna och debatterna uteblir. När makteliten inte vill eller för sina väljare kan försvara sina politiska ställningstaganden då ringer alla demokratiska varningsklockor.

Om medborgarna inte får ta ställning på grundval av att vi kanske inte röstar som makteliten önskar då har en maktattityd fått fotfäste där vi medborgare inte anses förstå vårt eget bästa.

Att hålla debatten borta är att upprätthålla okunskap. Okunniga människor är lättare att hantera.

Vi har fortfarande möjligheten att rösta på EU-kritiska partier som kräver kunskap, debatt och beslut av medborgarna. De som önskar att fortsatt vara okunnig och inte heller vill ha rätt att yttra sig röstar på ett alliansparti eller socialdemokraterna. EU-president, gemensamt försvar och Nato-medlemskap ingår i det valet.

Mer läsning

Annons