Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En röst på C kan betyda vad som helst

Kent Johansson är Centerns toppkandidat till EU-parlamentet. Han intervjuades i P1 nyligen. Kanske trodde lyssnaren att Centern skulle förtydliga vad de menar med närodlad politik och vad de vill med EU. Men lyssnaren blev inte mycket klokare.

Sammanfattningsvis vill C se sanktioner mot Ryssland för agerandet i Ukraina, men C vill inte innefatta vapenexport i nuläget. En logik de delar med flera partier.

Vidare vill Kent göra EU ”smalare”, men röstar för en utökad EU-budget. Han vill lägga ner EU-myndigheter men kunde inte precisera en enda när följdfrågan ”vilka?” dök upp.

Ett spännande förtydligande var att Kent och C tycker att EU ska kunna stoppa jakt på utrotningshotade djur. Men inte varg, som ska beslutas av länsstyrelsen.

C har svängt i flera frågor, som att de nu är emot datalagringsdirektivet trots att de tidigare röstat för, både EU och i riksdagen. Men visst, bättre sent än aldrig.

Vi i Vänsterpartiet är glada att C vill att Sverige ska stå utanför den europeiska valutaunionen, men det beslutas inte av EU-parlamentet.

Den nuvarande regeringen, som C faktiskt sitter i, har i sina förhandlingar med EU inte drivit krav på att Sverige ska få ett formellt undantag från deltagande i valutaunionens tredje steg som till exempel Danmark och Storbritannien har.

Intressant nog så upprepades flera gånger att C vill bli ”tydligare” och att det är viktigt med ”tydlighet” i EU. Men för lyssnaren blev det nog mest tydligt att ”närodlat”, ”smalt och vassare” innebär att en röst på C kan betyda lite vad som helst.

En röst på V däremot betyder en röst för konsekvent EU-kritik, skarpare miljökrav inom EU, kamp för arbetsrätten, för kvinnors rättigheter och internationell solidaritet.

Vi säger att miljö, arbetsrätt och demokrati måste komma företagens rättigheter att exploatera människor och natur när det gäller frihandelsavtal och de så kallade fyra friheterna i EU.

Väljaren kan lita på att vi står för samma saker i Bryssel som i Sverige. Hen som röstar på Vänstern vet vad hen får.

Jessika Svensson (V)

Krokom, första namn på Vänsterpartiets riksdagslista

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel