Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En serenad för de hemlösa

I början av februari kommer Östersundsrapparen Johan Alander med sitt andra soloalbum, "Sopsäck serenad".

– Det är en serenad för de hemlösa som förlorat allt, säger han.

Under sommaren 2012 blev Johan Alander hemlös, efter att han tagit ett återfall i missbruk. Han flyttade runt mellan olika härbärgen i Stockholm.

– Där var det många som hade allt de ägde i en sopsäck som de bar runt på, säger han.

– Jag är glad att det där hände mig. Det gav mig en ny syn på livet och en sådan empati för de här människorna.

Det är från deras sopsäckar som den nya albumtiteln kommer.

– Det är en serenad för de hemlösa som förlorat allt, säger Johan.

I november 2012 flyttade han hem till Östersund igen.

När vi bokade tid för den här intervjun sa du att du ska bo i Östersund tills du dör.

– Så känns det nu i alla fall. Jag älskar det här stället. Det är lugnt och jag har min familj i Hammerdal som har stöttat mig hela vägen, även när jag har varit strulig.

Redan i mars 2013 kom "Östersönder", första låten som släpptes från kommande albumet. Det var egentligen tänkt att skivan skulle ha kommit tidigare, men en kreativ explosion kom i vägen.

– Jag kunde inte sluta göra låtar så bytte vi ut dem efterhand. Vi spikade låtlistan för en månad sedan.

En av låtarna som inte kom med är "Ring polisen", som fick en del uppmärksamhet på nätet under 2013.

– Jag gillar den, men den passar inte riktigt in i sammanhanget.

Albumet gästas av sångerskorna Anna Lisa Hellqvist och Abir El Farran, sångaren Johan Klingwall samt Majk (Mikael Jutbo) som tillsammans med Johan utgör duon Ismen.

Vilka är dina förväntningar när skivan släpps? Spelas i P3, vara med i tv, göra mycket spelningar?

– Jag hoppas ju det. Jag förväntar mig ingenting, men hoppas på allt.

Johans senaste video är till låten "Inbördeskriget" och där sjungs refrängen av Carolina Wallin Pérez som för några år sedan blev uppmärksammad för sin skiva med jazziga tolkningar av gruppen Kents låtar.

– Min flickvän satt och lyssnade på Carolinas version av "Pärlor" och jag tyckte att det var så jävla bra. Så jag mejlade henne och frågade om hon ville vara med på en låt, och hon sa ja.

Videon är inspelad i Thailand – Johans flickvän är halv-thai – under en semesterresa i våras. I en del klipp skymtar även Lawan Hassan förbi, rappare och en av Johans bästa vänner.

Just nu håller de på att skriva manus till en gemensam föreläsning som ska handla om deras uppväxter och hur de lärde känna varandra. Lawan har erfarenheter från krig i Irak, medan Johan upplevde "krig i familjen", som han säger.

– Vår föreläsning känns relevant 2014, när det finns så mycket främlingsfientlighet. Att berätta om hur en supersvensk blond kille från Hammerdal blir som en bror för en kurdisk flykting.

I höstas medverkade Johan i SVT när programmet "Kobra" hade hiphopspecial. I februari-mars kommer han vara med i SVT-serien "När livet vänder" där han berättar om psykisk sjukdom och sin tid inom psykiatrin.

– Jag går ut med det för att hjälpa andra, jag får ju mejl från människor som skriver att min berättelse stärker dem, att de slipper känna sig ensamma.

• "Sopsäck serenad" släpps digitalt 3 februari. 7 februari spelar Johan Alander på Manifestgalan i Stockholm, både som soloartist och med Ismen.