Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skarp grön profil

”Som partiledare för Centern blir min viktigaste uppgift att finna svar på hur människor ska kunna erhålla frihet och trygghet i en hållbar värld”, inleder Annie Lööf sin programförklaring på DN debatt (8/8). I artikeln målar Lööf en klar bild över vilka visioner hon har för ett framtida Centerparti.

Centerns öppna valprocess har tagit fart på allvar. De tre partiledarkandidaterna kampanjar för fullt med turnéer genom Sverige de närmsta veckorna.

Den stora favoriten till ny partiledare Annie Lööf (tidigare Johansson) gjorde sitt avstamp när hon i veckan publicerade sin programförklaring på DN debatt. Där stakar Lööf ut riktningen för det centerparti hon vill leda.

Frihet, trygghet och hållbarhet är tre värdeord som frekvent återkommer. Det är en värdegrund som Annie Lööf fortsatt vill bygga Centerpartiet på. Med tillägget att partiet behöver förnya innebörden av de värdeorden och bli tydligare.

Med Lööf vid rodret kommer förmodligen Centern också få en skarpare grön profil. Hennes formulering ”Vi behöver en miljöpolitik med ett än starkare politiskt ledarskap” signalerar en tydlig vilja att Centerpartiet ska återta ledarpositionen inom miljöområdet. Ett viktigt kärnområde där Centern successivt tappat mark till Miljöpartiet.

Hennes ideologiska bas är tydlig. Hon står stadigt i sin egen så kallade ”Värnamoliberalism”. Som enligt Lööfs egen beskrivning i grunden bygger på ”den envisa smålänningens vilja att inte blir styrd utan att kunna själv. Värnamoliberalism handlar om just gemenskap, ett tryggt socialt nätverk, entreprenörskap, drivkraft och ett sprudlande föreningsliv”.

Annie Lööf har redan ett mycket stort och brett förtroende inom Centerpartiet. I valet 2006 lyckades hon kryssa in sig i riksdagen genom en lyckad personvalskampanj. Efter valet 2010 utsågs hon till partiets ekonomisk politiske talesperson. I riksdagen har hon bland annat motionerat om en förändrad arbetsrätt, närproducerad mat och ung företagsamhet.

I riksdagsdebatter och personvalskampanjer har Lööf också visat på förmågan att tydligt kunna nå ut med ett budskap.

Det sista är en egenskap som en framtida ledare för Centern måste ha. Tydlighet i centerns kärnfrågor är nödvändig både i den allmänna debatten och inom allianssamarbetet. Det är på sikt en överlevnadsfråga för hela partiet.

Annie Lööf ser i dagsläget ut att vara den kandidat som är bäst rustad för att anta den utmaningen.