Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skidby. Ett skivkontrakt. Fem viljor.

MUSIK. Tillsammans är de John Duva. Och i sommar släpper de sitt debutalbum.

I slutet av mars åker de ner till Gävle för att påbörja inspelningarna. Det här är deras fjärde vinter ihop, Pelle Almqvist, Robin Malm, Mattias Holmström, Jacob Wiberg och Staffan Berndtsson. Tre vintrar som ett säsongsbaserat band har varit ett nödvändigt ont för killarna i John Duva.

– Om somrarna försvinner alla på var sitt håll och kommer tillbaka med en massa nya intryck och influenser. Synen på musik kan förändras helt över en enda sommar och det är givetvis bra eftersom man annars riskerar att helt snöa in på en och samma sak, berättar Pelle.

tvekan John Duvas hem. Hans uppen- barelse är påtaglig och han benämns alltid vid namn, aldrig som band eller som projekt. Det går lätt att missta honom för en sjätte bandmedlem. Som en person, en person som har fått ännu mer uppmärksamhet och tillfälle till personlig utveckling det senaste halvåret.

mycket tid åt musiken. Om man verkligen ska hinna med allt så går det inte riktigt att ha så mycket annat planerat i veckorna.

– Robin jobbar halvtid, men vi andra ägnar all vår tid åt John Duva. Förra året bestämde vi oss för att inte behöva kombinera musiken med heltidsjobb en säsong till, utan enbart satsa på musiken, säger Mattias.

I höstas lade John Duva upp en nyinspelad EP på myspace, tre dagar senare kom det ett mail från Malmö. Det var ett skivbolag som meddelade att de hade lyssnat på låtarna och ville ge Årekillarna ett erbjudande. Två månader senare hade killarna skrivit på.

ett kontraktförslag med en massa svåra ord, sen fick vi kontraktet och sattes i kontakt med ett distributionsföretag som ska skicka skivan till radiokanaler och tidningar som kan tänka sig att recensera den. Det är viktigt för oss att försöka boka spelningar och sprida namnet till så många som möjligt, fortsätter han.

– Inte alls, fastställer grupp- ens medlemmar i kör.

– Jag tror inte att folk åker hit för musikens skull, säger Robin.

– Det är nog vanligare att folk går till ett ställe för att dricka bärs och sedan märker att det står ett band på scen. De ser det antagligen mer som en bonus än en anledning att festa. Men även om Åres musikscen inte är stor så finns det eldsjälar här också, berättar Jacob.

– Det är en fin by att bo i, och om man gillar att åka skidor eller pimpla på isen så har man alltid saker att göra på fritiden.

– Men musikscenen är som sagt begränsad, då får man försöka skapa utrymme i stället, förklarar Robin.

– Jag talar för mig själv, men jag är jävligt nervös. Hittills har det mest varit på lek och nu blir det allvar, fortsätter Robin.

– Och det är ju en inställning som vi måste komma över, samtidigt som vi absolut inte får glömma bort leken. Vi ska göra samma sak som vi alltid har gjort, den enda skillnaden är att det sitter det en kille och väntar på att vi ska bli klara den här gången.

– Om någon i bandet inte tycker att en låt är bra så blir den låten oftast inte färdigskriven. Om inte alla brinner för det vi gör så är det ofta ingen idé, säger Mattias.

– Myspace har betytt mycket, folk har hört vår musik på nätet och vi får en källa att hänvisa till genom affischer och annan promotion.

– Vi fick ett mail från någon tokig amerikan som ville marknadsföra oss i USA, hans enda villkor var att vi skulle anställa honom om vi lyckades slå igenom, berättar Robin.

John Duva på Holiday Club i Åre, utan tokig amerikan men med avsikten att genomföra en live- inspelning i hotellets Sportbar. Senare i år planerar de att delta i en Rockfestival på Mix Megapol Arena tillsammans med fem andra band.

– Det beror på vem av oss du frågar, säger Pelle.

– Det är lite som 70-talsrock, men med mer sväng. I grunden är det ganska tung rock och det är givetvis helt originell musik, förklarar Jacob och ler snett.

– Alla representerar och tillför fem helt olika stilar, allt på en och samma gång. Sen blir det John Duva och vi får det att funka, säger Robin Malm.