Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skola för alla i Östersund?

Matutredningens storköksförslag känns hopplöst otidsenligt. Östersund borde tvärtom satsa på att bli en verklig föregångskommun inom skolmaten. Se till att prioritera maten ordentligt så att bra skolmat börjar förknippas med Östersund.

Annons

Många av oss har börjat reagera på onödiga tillsatser i maten efter att ha läst boken ”Den hemlige kocken”. Vi blir fler och fler som ryggar tillbaka över mat spetsad med färgämnen, glutamat och aromämnen till exempel. Det känns overkligt att skolor serverar våra barn mat som faktiskt visat sig vara skadlig. Åtgärda detta genom att besluta om och redovisa vilka tillsatser kommunen accepterar.

Ekologisk mat tar många av oss för självklart numera. Här i Jämtland känner man sig nöjd och trygg med det som är närproducerat och det är bra, men ekologisk mat är inga konstigheter, bara obesprutad mat. Det konstiga är att äta rester av besprutningsgifter (oavsett om den är närproducerad eller ej).

Och ännu konstigare känns det att behöva skicka barnen till skolan av alla ställen för att få i sig dessa gifter! Östersunds kommun har redan haft goda intentioner och skulle från och med i   dag kunna satsa fullt ut på ekologiska varor (inte bara några livsmedel). Låt ekologisk mat vara den självklara normen i Östersund.

Socker är något som många barn inte mår bra av, men det kan vara väldigt svårt att stå emot. Barn med ADHD, diabetiker, sockeröverkänsliga och överviktiga barn skulle inte behöva utsättas för lockelser i form av socker i skolan och förskolan. Skolan borde vara en fredad plats eftersom att alla måste vara där.

Det finns så mycket annan bra mat och även om många tror det, så behöver festligheter inte vara synonymt med socker. Det borde vara föräldrarnas sak att bestämma om, när och hur mycket socker eller sötsaker barnen ska få. Sylt, saft, juice, kakor, kex och mängder med vanliga livsmedel med tillsatt socker i skolan försvårar livet för många barn.

Det borde inte behöva kännas jobbigt att skicka barnen till skolan på grund av den mat de serveras där. Låt Östersunds skolor vara för alla barn och föräldrar genom att låta den vara helt fri från socker.

Vitt bröd och vit pasta är inte bra alternativ näringsmässigt. Skolan borde föregå med gott exempel även när det gäller kost och servera fullkornsprodukter. Låt det vara en självklarhet att servera växande barn näringsrik mat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel