Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skola utan kök raserar tätorten Järpen

Som förälder till två barn på Racklöfska skolan i Järpen vill jag kommentera uppgifterna om att skolans kök inte klarar kraven, utan måste renoveras eller helt enkelt läggas ner.

Alternativen som finns är:

1. Renovera för 9 miljoner.

2. Bygga om till mottagningskök för 3 miljoner.

3. Stänga den och låta eleverna äta på äldreboendet Notvallen.

Jag hoppas att det görs en ordentlig konsekvensanalys innan något beslut fattas. Mitt bondförnuft säger dock detta:

Alternativ 1 är det rätta att satsa på för en bra skola. Alternativ 2 är halvbra. Frågan är bara hur mycket mattransporten kommer att kosta och hur blir det med kvaliteten på maten? Alternativ 3 är det sämsta. Det medför bara en massa frågetecken. Hur ska barnen kunna gå säkert dit?

Var ska tiden tas ifrån, inte garantitiden väl, och absolut inte rasterna. Hur ska eleverna få plats att äta på Notvallen? Vad jag förstår så är den gjord för de som bor på äldreboendet och inga andra. Eleverna som ska äta där är många, gymnasieeleverna inräknade. Dessutom äter en del gymnasieelever middag på skolan. Och hur ska det bli med frukost och mellanmål för de mindre eleverna?

Sedan kan man ju också undra hur attraktiv en skola blir utan eget kök och matsal. Speciellt då för gymnasieskolan. Vem vill söka till den?

Eller finns det en dold agenda på att nedrusta centralorten Järpen? För runt två år sedan beslutades det att flytta högstadiet till grannbyn Mörsil, trots stora protester från allmänheten och bristfälliga beräkningsgrunder. Och för ett tag sedan föreslogs att polisstationen flyttas till Åre. Och nu detta med skolans matsal.

Får vi en skola utan eget kök och matsal så är det bara en tidsfråga innan gymnasieskolan har så få elever att den måste läggas ner, eller flyttas. Till Åre? Kommer det att ske någon inflyttning till byn under dessa förutsättningar? Förmodligen inte av barnfamiljer i varje fall.

Jag undrar var Järpens folkvalda politiker håller hus? De borde stå uppe på barrikaderna och kämpa för byn. Eller är partipiskan så stark att man inte vågar komma med egna åsikter?

Stig T
småbarnsförälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel