Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En smäll mot tilliten

EU:s toppmöte ägnade i princip hela sin första kväll åt den famösa avlyssningen av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Historien gavs dessutom mer näring sedan det stod klart att USA:s underrättelsetjänst tillförskansat sig ytterligare ett 35-tal mobilnummer, tillhörande lika många statschefer.

"Vem i hela världen kan man lita på", sjunger Mikael Wiehe, en versrad ständigt lika aktuell.

Hur det egentligen tänktes när gänget runt George W Bush gav grönt ljus till den här typen av avlyssning av USA:s närmsta vänner, går det bara inte förstå. Förmodligen tänktes det inte alls.

Nu har Barack Obama fått ärva skiten och är därmed ansvarig. Frågan är varför han inte lyckats avstyra avlyssnandet på denna toppnivå utan bara låtit det fortgå.

Att Angela Merkel surnat till är lätt att förstå. För kan någon tro att de gamla såta vännerna Franklin D Roosevelt och Winston Churchill, ägnade sig åt den här typen av personliga misstänkliggöranden?

Nej knappast och när det nu står klart att nära vänner ägnar sig åt det som borde vara tabu, riskerar vänskapen slås itu. Det om inte annat borde USA:s regering ha tänkt på före.

Men kanske är vänskapen mellan det västliga Europa och NATO inte längre vad det varit. NATO är förresten den sista kvarlevan från det kalla krigets dagar, när Warszawapakten stod på andra sidan järnridån.

Warszawapakten existerar inte längre och efter det senaste pinsamma avslöjandet om avlyssnade västliga statschefer, riskerar tryggheten gå förlorad även NATO-länder emellan, för finns tilliten kvar?

För Barack Obama är historien ännu en utrikespolitisk nesa. USA förlorade katt och råtta leken med den till Ryssland avhoppade visselblåsaren Edward Snowden. Han blåste USA på massor av pikanta avslöjanden om hur USA farit fram på fel sida sina egna lagar.

Nu publicerade tyska Der Spiegel uppgifter om avlyssningen av Merkel – i Snowdens spår det också.

Det lär hackas tänder i Vita Huset, men bra vore om Obamas kabinett även ägnar sig åt någon sorts självrannsakan.