Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– En sommar blev jag jättebra kompis med en ko som hette Flinga

För sju eller åtta år sedan såg fotografen My Hellsten något genom fönstret som skulle komma att ändra hennes syn på kor för alltid.

– Jag såg fjällkorna som rörde sig i buskarna, mellan träden och över ängen och blev nyfiken – vad gör de egentligen i skogen?

My Hellsten är själv uppväxt i Småland, men med en mamma från Tännäs hon tillbringat många helger där genom åren. Det var på släktgården i Tännäs som hon nyfiket började intressera sig för fjällkorna som hade slutat användas som mjölkkor och börjat gå ute dygnet runt, precis utanför deras hus. My Hellsten började gå ut på kvällarna för att se vad de gjorde.

– Jag visste inte så mycket om kor då, säger hon.

Annat är det nu. Under många år har hon lärt känna fjällkorna och upptäckt hur olika de är, vilka som är snälla, bångstyriga eller nyfikna.

– Det är olika individer som man lär känna. En sommar blev jag jättebra kompis med en ko som hette Flinga, jag kunde sitta bredvid henne när hon låg och idisslade. När jag kom tillbaka nästa sommar hade hon gjort illa sig i foten och hon var borta, då saknade jag henne, berättar My Hellsten.

På Lars Bolin Gallery visas för första gången hela utställningen ”Fjällkor i Sverige”.

Tidigare har hon bland annat visa fyra stora foton på Liljevalchs och på flera fotofestivaler. Många av fotografierna är tagna på natten med blixt.

– Det är just på nätterna det är extra häftigt. Man skulle kunna tro att det skulle vara rädda för blixten, men de bryr sig inte, säger hon.

Projektet har pågått från tidig sommar till sen höst har hon åkt upp till Tännäs från Stockholm för att besöka fjällkorna.

– Två höstar har jag lyckats vara där när det har börjat snöa, säger My Hellsten och berättar att hon varit med när kalvar upplevt snö för första gången.

Det låter som att du fått tillträde till en helt ny värld?

– Det är en ny värld, innan tänkte jag att kor mest står och betar när man åker förbi dem. Nu har jag en helt ny bild av kor och fjällkor speciellt, de är mindre, spensligare och nyfikna karaktärer, säger hon.

Vad har du fått för reaktioner på att du är ute och fot ar kor?

– Mats och Eva som äger korna tycker att det är roligt att de ställs ut lite runt om i Europa! Alla i byn har vant sig med att jag är ute om nätterna. Jag har visat några av de mindre bilderna på Fjällmuseet.

Och i Stockholm?

– Väldigt mycket positivt, många blir fascinerade, tycker att de är humoristiska och fina. Det är roligt att folk kommenterar, säger hon.

Känner du dig färdig med projektet nu?

– Jag tror jag aldrig kommer bli klar, det är ett livslångt projekt, säger hon.