Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En söndag med solidaritet och virtuosa pianotoner

På mer än ett sätt var värmen både påtaglig och innerlig. Jazzköket fylldes till bristningsgränsen vid kvällens "Söndag för solidaritet".

Ute vräkte regnet ned men det tycktes inte ha fått besökarna att överväga att stanna hemma. På scenen förklarade ÖP:s chefsredaktör Hans Linderberg vad som var bakgrunden för arrangemanget.

Under ett halvår har ÖP publicerat artiklar under rubriken "Nya jämtar". Nu kröntes den satsningen med en liten manifestation i all enkelhet.

På scenen stod också ÖP:s Stefan Nolervik. Det är han som letat fram de enskilda människorna, de som tillsammans påstås utgöra en flyktingvåg.

– För ett halvår sedan åkte jag ut till förläggningen i Grytan. Sedan den dagen har ingenting mera varit sig likt, berättade Stefan.

På scenen presenterade han två av de flyktingöden han stött på. Dels Indra Pokhrel från Bhutan och dels Ayat Abo Dahesh från Syrien.

Indra har ett beslut om utvisning hängande över sig men Bhutan vill inte ta emot honom. Därför fördriver han nu dagarna med att knalla runt på Östersunds gator, utan att någon myndighet känner sig kallad att ta ansvar för hans situation.

Avat har en dramatisk historia men med ett lyckligare slut. Över vintern har hon funnits i Östersund med sina syskon – och till slut har de återförenats med föräldrarna.

– Jag hoppas kunna flytta till Skåne för att studera ekonomi, förklarade hon.

Men den vackraste flyktinghistorian är nog trots allt den om 16-åriga Lilit Najjar, som kommit från krigets obarmhärtighet i Syrien till Östersund. På Palmcrantzskolan bad hon en dag att få provspela skolans flygel.

Lilit visade sig vara en enastående virtuos.

Nu fick hon ge sig i kast med Jazzkökets lite glappande pianotangenter. Men när hon avslutat med Chopins "Fantasie Impromptu" så fanns det inte så mycket att tillägga.

Visst berikar invandring ..?