Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En Svensk Tiger, men inte Överbefälhavaren

En Svensk Tiger, var på allas läppar under andra världskriget, underförstått – vi pladdrar inte om vårt lands försvarsberedskap eller försvarets situation i stort.

Beredskapstigern fanns med även under kalla krigets 1960-tal och den blev en stark symbol. Försvaret var allas angelägenhet. Om detta höll vi käft.

Därför höjde många på ögonbrynen när ÖB Sverker Göransson lagom till Folk och Försvarskonferensen i Sälen gick ut och blottade sitt eget fögderi: "En vecka klarar vi oss under angrepp, men inte mer", sa han i ett försök att äska mer pengar från regeringen.

Nu får uttalandet konsekvenser. Åklagarkammaren och Säpo ser över om ÖB kan ha begått brott mot rikets säkerhet. Smaka på den meningen en gång till: Brott mot rikets säkerhet. Det är allvarliga saker och det är vår egen Överbefälhavare som nu granskas.

Ärendet lär bli nedlagt. För det förstår väl varenda kotte att utan allmän värnplikt och därmed nedlagda beredskapsdivisioner, står sig försvarsberedskapen rätt slätt. För att travestera till tigern igen, så är den numer rätt tandlös.

Men bara att frågan om eventuellt brott väcks av åklagare och SÄPO gör att vi nog alla höjer på ögonbrynen. Hade ÖB sagt något liknande för tjugo-trettio år sedan hade han nog åkt i finkan. Nu blir det knappast mer än ett inlägg i den allmänna försvarsdebatten.

Per Hansson