Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tv-legendar hälsade på

Många är de, kändisarna som börjat sin bana vid Östersunds Posten. Här om dagen tittade en av dessa in på Lördagsredaktionen.

Torsten Åhlander, minns du honom?

Annons

Han tittade in som hastigast. Och det var något över mannen som var bekant. Var det ögonen? Rösten?

Han hade kommit genom det ekande trapphuset.

Första gången han kom samma väg var för 67 år sedan när han hade tagit bussen från Nyhem till Östersund för att börja sitt arbete på ÖP.

– När jag gick här för att börja på ÖP 1946 kunde jag väl aldrig ana hur mitt liv skulle bli som journalist, tänk vad många resor jag fått göra och vad många människor jag träffat och fått intervjua, sa han när Susanne fotograferadem honom i samma trapphus.

Namnet var Torsten Åhlander.

Vi som växte upp på 1960- och 1970-talen kommer ihåg honom som en av tv:s pionjärer och delaktig i både nyhetsprogrammet Aktuellt och som nyhetsreporter på fältet. Snart blev han också Norrlands röst i tv då han tillsammans med Erik Forsberg tog över ansvaret för Svt:s Luleåredaktion.

Han föddes i Ismundsundet och växte upp i Nyhem. Han arbetade som volontär på ÖP, och utbildade sig sedan till officer på I 5 där han var under några år.

– Jag kände suget efter nyhetspulsen och funderade på att börja med det journalistiska igen. Då hamnade jag först vid radion och arbetade en del med Sven Jerring. Och sedan blev det tv där jag var reporter och producent för Aktuellt. När det skulle bli en redaktion i Luleå fick jag en tjänst och sedan dess har jag varit där.

Hur var det att lära känna Sven Jerring?

– Det var en stor upplevelse, han var ju större än Hyland och den som alla lyssnade på.

I Luleå fick Torsten Åhlander möjlighet att göra de program han ville.

– Vi var pionjärer och hade egen budget och kunde göra precis som vi ville, det var en fantastiskt härlig tid då vi kunde härja ganska fritt.

84-årige Torsten Åhlander bor kvar i Luleå och var den här veckan på föreläsningsturné i länet, bland annat i Strömsund och Fåker.

På ÖP hade han inte varit sedan han lämnade tidningen på 1950-talet. Men han kände varenda vrå i den gamla delen av huset.

– Här satt jag och jobbade, bland annat med sportchefen som då var Sven "Plex" Pettersson. Jag jobbade både som allmän- och sportreporter, berättade Torsten.

Torsten Åhlander är en vital man. Idrotten har följt honom genom livet och han gör fortfarande långa dagliga promenader.

– Jag har ett mål att gå 250 mil om år, det blir 6,2 kilometer varje dag och hittills har jag klarat det, säger han.

Och så berättade han om den där appen han har.

– Den heter Runkeeper och är en jävla slavdrivare, sa han och skrattade.