Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ung bonde i fjällmiljö

22-årige Magnus Olsson i Jormvattnet är bonde med köttdjur, får och skog. Men han kompletterar med jobb som snickare, sandare, snöröjare och skoterguide.
– Jag tycker att det är kul att göra lite annat också.

Annons

Trots att han endast var 19 år så tvekade han inte att ta över och satsa på jordbruket när pappan flyttade för tre år sedan.

– Det är många som inte törs satsa och är osäkra, men för mig var det bara att fortsätta. Jag har alltid varit hemma på gården, så det blev naturligt, säger Magnus Olsson.

Mamma och två yngre systrar bor också kvar på gården. Därmed får Magnus lite hjälp med vardagsservicen den vägen.

Hela fastigheten är på 700 hektar. Men det är mycket av det som är fjäll.

– Rent produktiv skog vet jag inte hur mycket det är, säger Magnus Olsson.

Mesta jobbet på gården blir med djuren. Hela besättningen är på 28 köttdjur, varav 25 är kor, två kvigor och en oxe, av blandras mellan Hereford och Simmental, samt tolv får, elva tackor och en bagge.

– Jag hade höns tidigare, men blev less på det, säger Magnus.

Djurbesättningen ökar nu också stadigt med små krabater. Kalvningstiden har börjat och lammningen är på gång.

– Fem kalvar har fötts och det ska bli 18 till under våren. Så det blir lite mer livat om ett tag. Någon av korna kommer nog att kalva ute på ön, säger Magnus och pratar om ön ute i Jormsjön, som också ingår i fastigheten.

Där får djuren ett praktiskt och trivsamt sommarviste ungefär från maj till september efter att ha förts över via båt (fåren) eller simtur (korna).

– När betet är slut vill de ju hem.

Trots att jobbet som bonde innebär både stort ansvar och mycket jobb så trivs Magnus Olsson utmärkt:

– Det är ett ganska skönt och fritt liv. Det är många måsten, men man gör dem när man själv vill. Det blir långa dagar, fullt upp och man får töja på dygnen ibland, men det har funkat väldigt bra och är ganska kul.

Men Magnus Olsson nöjer sig inte med bondelivet utan kompletterar med diverse annat – snickare, hantlangare, uthyrning av skoter, guidning med skotern samt sandning och snöröjning på vägar och gårdsplaner i byn.

– Det går att leva bara på gården, men jag har lite dumma intressen som skotern och sånt, så det är bra med lite komplement.

Som ensam ung bonde tyckte många av kompisarna att han skulle söka till det populära tv-programmet ”Bonde söker fru”. Men Magnus Olsson valde i stället den mer traditionella vägen när han träffade flickvännen Emelie Lindgren i somras.

Hon har nu infört en ny tradition på gården. Nykomlingarna i ladugården lystrar inte bara till ett nummer.

– Korna heter inget speciellt, men kalvarna har fått namn eftersom tjejen tycker det är kul att döpa dem.