Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En unik match för oss"

Årets match väntar Östersunds FK på tisdagskvällen. Hammarby tar emot på Tele2 Arena och det kan bli 30 000 åskådare.
– En unik match för oss, säger Graham Potter.

Matchens verkliga dynamik är förstås Hammarbys jakt på serieseger och allsvensk uppflyttning. Det finns även andra intressanta värden att beakta.

"Bajen" vill mycket gärna spränga 20 000-gränsen i publiksnitt. Det målet kommer att infrias med råge.

Med två hemmamatcher kvar har laget ett genomsnitt på hela 19 461 åskådare. Då ska vi veta att avslutningsmatchen, hemma mot Jönköpings Södra, redan är utsåld. Det innebär cirka 31 500 åskådare.

Inför matchen mot Östersund hade cirka 25 000 platser sålts vid lunchtid under måndagen. Det pekar mot en siffra som tangerar 30 000-strecket.

Årets bästa siffra och publikrekordet för Hammarby på Tele 2 Arena är från i augusti i år i mötet med Ljungskile. Då stannade "vändkorsen" vid 31 074 åskådare.

Hammarby är inte bara (överlägset) bäst i Superettan utan också bäst i hela Sverige och faktiskt även i Norden. FC Köpenhamn, AIK, Bröndby och Malmö FF ser ut att vara chanslösa mot Söders stolthet.

Publikbudgeten på 13 500 åskådare kommer alltså att sprängas fullständigt.

Varför drar Hammarby så ofantligt mycket publik?

– Dels är det den sportsliga delen, där det går bra, dels jobbar vi oerhört mycket med hur vi ska få publik på matcherna. Vi försöker få in familjer, barn, kvinnor. Det är en kombination av de här faktorerna, säger sportchefen Mats Jingblad.

Han säger att det är "oerhört glädjande" och att det "blir en del pengar över".

Är ni överraskad över publiktillströmningen?

– Ja, det är klart att vi är.

Nu är Tele 2 Arena plötsligt för liten?

– Haha! Nej, det vet jag inte, men det är en fantastisk arena som bidrar till det här.

Sedan flytten från Söderstadion har Hammarbys försäljning av säsongsbiljetter ökat med 400 procent.

– Om man går tillbaka tjugo år var det mycket stökigare på läktarna, men nu har vi aldrig haft så mycket barn på matcherna. När vi mötte Varberg i april var 8 000 av 21 000 besökare barn, säger Henrik Kindlund, vd för Hammarby Fotboll till TT.

Enligt Kindlund har Hammarby cirka 400 000 supportrar i Sverige, varav 250 000 bor på Södermalm.

– Vi har en arena som finns i hjärtat av Bajenland. Under de senaste åren har vi fått ett väldigt bra samarbete med våra supporterorganisationer som sprider information kring matcherna.

För Hammarbyspelarna är det vardagsmat att spela inför 25–30 000 åskådare. Hos Östersund är det inte många som varit i närheten av såna siffror.

Graham Potter har nog rekordet. Under sin aktiva karriär i gamla division 1 och Premier League var det ett ordentligt tryck på läktaren.

– När jag var i Stoke och West Bromwich spelade jag på Anfield och på Stadium of Light (Sunderland). Det var säkert runt 40 000 åskådare på båda matcherna.

Potter ser matchen på två sätt.

– Ur ett professionellt synsätt är det bara en match av 30, men ur ett mänskligt perspektiv är det något unikt. Att kunna skapa en sån miljö i superettan är något som ingen i Skandinavien verkar ha gjort i år. Det blir väldigt spännande.

Hur ser du på publikfaktorn?

– Jag har varit i den här situationen förut. Det är det som är så vackert med fotboll. Publikfaktorn kan vara negativ för oss om Hammarby leder och har publiken med sig som en tolfte spelare, men om vi tar ledningen kan det bli ett hinder för dem och en fördel för oss.

Fakta inför matchen:

Superettan, omgång 28

Hammarby-Östersunds FK

Tele2 Arena, Stockholm, 19.20

Lagen:

Hammarbys troliga lag: Johannes Hopf – Michael Timisela, Thomas Guldborg, Stefan Batan, Jan Gunnar Solli – Erik Israelsson, Johan Persson, Fredrik Torsteinbö, Nahir Besara – Lars Fuhre, Kenney Bakircioglü.

Ersättare: Tim Markström, Daniel Theorin, Marko Mihajlovic, Linus Hallenius, Andreas Haddad, Pablo Pinones Arce, Amadaiy Rennie.

Östersund: Aly Keita – Jonathan Azulay, Douglas Bergqvist, Jonathan Azulay, James Baldwin – Alex Dyer, Ammar Ahmed, Fouad Bachirou, Alexis Mendiola, Jamie Hopcutt – Emir Smajic.

Ersättare: Haraldur Björnsson, Tobias Malm, Robert Hammarstedt, Brwa Nouri, Taylor Morgan, Stefan Illic, Bobo Sollander,

Kommentarer

Hammarby: Sju raka matcher utan förlust visar att "Bajen" har hittat den viktiga höstformen. Tränaren Kurt-Arne Bergstrand är optimistisk.

– Vi har jobbat på att bygga upp tempot och spelarna ser piggare ut än tidigare. Det är roligt att se hur starkt vi är i slutet av matcherna, att våra motståndare har svårt att hantera oss, säger "Nanne" till Hammarbys hemsida.

Målet med den fysiska träningen är att utveckla laget så att man är redo om och när man går upp i allsvenskan, den serie man blev nedflyttad från 2009.

– Det är positivt när vi ser en så tydlig utveckling. Den fysträning som vi kör påverkar oss och det går snabbare än vad vi har tänkt.

Bergstrand vill dock inte diskutera om det raffinerade tabelläget.

– Jag förstår att publiken gör det, men vi kan inte göra det. Då tappar vi fokus på prestatonen och den är den viktiga.

Hammarbytränaren tror på en publikvänlig match mot Östersund.

– Det är ett väldigt spelande lag, som precis som vi, försöker hitta många kombinationer och passningar. Det kan bli en bra match med en hel del passningar. Vi fick 1–1 borta mot Östersund, sedan vi fått en man utvisad och de kvitterat efter ett inlägg.

ÖFK: Ska försöka spela sitt eget spel trots motståndet. "Vi måste" säger Graham Potter.

– Det här blir vår största utmaning hittills, men vi måste ändå försöka att fokusera på vad vi kan och vara oss själva. Vi har mötte Hammarby tre gånger hittills och gjort det bra alla gånger.

Potter tycker sig ha sett en stegring i intensitet under de senaste träningarna. Det är mycket möjligt att det är spelarnas reaktion på "Årets match". Alla vill vara med, även om det bara handlar om ett inhopp.

– Det här blir en unik match och en unik miljö för oss alla. För spelarna är det en chans att utvecklas och växa.

Situationen i laget är bra. De flesta är med och tränar. Tobias Malm är tillbaka och kan vara aktuell för ett inhopp. Seon-Min Moon däremot ser ut att missa matchen.

Moon har problem att gå för fullt och måste nu röntga sitt knä. En hypotes är att det kan röra sig om en lindrig meniskskada.

Skadeläget:

Hammarby: Alla friska. Pablo Pinones Arce (vad) och Andreas Haddad (hälsena) är tillbaka efter kortare bortovaro.

ÖFK: Tomas Peciar (skadad) och Dennis Widgren (avstängd) är definitivt borta. Seon-Min Moon är troligen också avskriven på grund av en segdragen knäskada. Däremot är Tobias Malm och Douglas Bergqvist tillbaka från skada och avstängning.