Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En utbyggnad går emot allt snack om utveckling

Under de senaste åren har jag ett otal gånger hört politiker och andra makthavare prata om vikten av attraktivitet, utveckling, att locka hit välutbildade unga människor, om besöksnäringens roll, om att bli en region i världsklass och så vidare.

Mycket snack om hur man önskar vara, med andra ord.

I samband med att det börjar närma sig avgörande tider i frågan om Långforsen vill jag nu därför lyfta vikten av att följa upp sina ord med handling. Alltså att konkret försöka efterfölja det man säger sig vilja göra och vara.

Och då har jag följande meddelande:

Att bygga ut en fors som folk har kämpat för i årtionden, som unga människor och folk över hela Sverige engagerat sig för, som inte skulle ge mer än en spottstyver i sammanhanget och som går emot all modern utveckling, som har stor attraktionskraft på besökare, som det går att utveckla företagsamhet runt, som har rekreationsvärden, en utbyggnad som helt uppenbart handlar om prestige för ett par människor med makt – det är raka motsatsen till alla ord om vilken utveckling man vill ha i länet och det är rent ut sagt förbannat oattraktivt.

Det är problematiskt i flera led, men framför allt för vad det förstör i fråga om förtroende och tillit till er som vi har valt att styra våra gemensamma intressen.

Många vuxna gillar att prata om hur unga i dag är så dåliga på att ta ansvar, att de är slappa eller oengagerade eller vad det nu kan vara.

Om det nu skulle vara så så undrar jag: Vad tror ni att det beror på? Kan det möjligtvis ha något att göra med att det dagligen går att ta del av hur vuxna människor i tunga ansvarspositioner struntar i att ta sitt ansvar?

Vad tror ni att det sänder för signaler när AnnSofie Andersson (S) vägrar svara på frågor kring Långforsen och går runt kommunfullmäktiges beslut?

Vad tror ni att det sänder för signaler när Jämtkrafts gamla vd kuppar sig in i fiskevårdsområdets styrelse?

Vad tror ni att det sänder för signaler att Jämtkrafts nya vd aldrig svarar på frågor från media?

Vad tror ni att det sänder för signaler att säga att man vill få unga människor att bo här men sedan så oerhört tydligt väljer att prioritera vad folk över 50 tycker är bra?

Jo, att det är helt okej att strunta i att ta sitt ansvar, du får ha kvar både jobb och lön och mest troligt fortsätta stiga i graderna. Är det då så konstigt om unga människor har svårt att relatera till vad det innebär att ta ansvar?

Det är extremt allvarligt att det är så här, och extremt viktigt att vi börjar ändra på det om vi inte vill ha ett samhälle helt fritt från ansvarstagande.

Jag längtar efter att se en lokal politiker kliva fram och ta sitt ansvar och ta tag i det här innan det är för sent, ta det ansvar vi har gett er och ge mig tillit och hopp.

Låter ni denna fråga glida er ur händerna, låter ni det bli ett nytt kraftverk, så kommer någonting i min själ, min kärlek och mitt förtroende till det här länet att gå sönder. På riktigt.

Jag tror att nu finns möjligheten att bryta gamla strukturer och byta ut gamla värderingar om vad som är utveckling, och i stället börja bygga ett samhälle tillsammans som blir så bra som möjligt för så många som möjligt.

Med de orden lägger jag över detta i händerna på er som jag gav makt och ansvar till för ett år sedan, och till er som jag har möjlighet att ge det till om tre år. Hur vill ni förvalta det ansvaret?

Kristina Ernehed

projektledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel