Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En värld fri från våld mot kvinnor och barn

Zonta International är en global organisation med drygt 30 000 yrkesverksamma kvinnor i olika åldrar och yrkeskategorier, som bildades 1919 i Buffalo, USA. Zonta har konsultativ status i FN och driver projekt tillsammans med olika FN-organ.

Zonta arbetar för:

• Alla kvinnors rätt till god hälsa, utbildning och yrkesutveckling.

• Att skapa bestående förbättringar för utsatta kvinnor genom lokala och globala projekt.

• Att alla kvinnor ska omfattas av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

• Att förbättra kvinnors juridiska, politiska och ekonomiska ställning.

• Samförstånd och fred genom en världsomspännande organisation av yrkesverksamma kvinnor i ledande ställning.

Zonta International Foundation, ZIF är den officiella välgörenhetsorganisationen inom Zonta International. Zonta Internationals Serviceprogram har pågått sedan 1956 och sker oftast i samarbete med olika FN-organ, främst UNICEF (United Nations Childrens Fund), UN Women och UNFPA (United Nations Population Fund).

Den 25 november är den Internationella dagen mot våld mot kvinnor, som instiftades av FN:s generalförsamlings tredje kommitté år 1999. I den resolution, som instiftade dagen, slog man fast att våld mot kvinnor hindrar dem att uppnå jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening.

Våld mot kvinnor avser enligt resolutionen handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada, både om det sker i det offentliga eller i privata sammanhang.

Den 25 november inleddes även den globala kampanjen "16 dagar av aktivism" mot genusbaserat våld. Under dessa 16 dagar pågår ett intensivt arbete världen över med att uppmärksamma hur kvinnor drabbas av våld i nära relationer och konfliktområden. Zonta deltar aktivt i detta arbete.

Manifestationen avslutas 10 december, som även är Mänskliga rättigheternas dag. Dagen instiftades 1950, och datumet (10 december) valdes för att hedra FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som antogs av FN:s generalförsamling 10 december 1948.

Tillsammans med fler än 30 000 kvinnor i 67 länder världen över, som Zonta International engagerar runt om i världen, kämpar Östersunds Zontaklubb aktivt för en värld fri från våld mot kvinnor och barn.

Lotta Lind

resident Östersunds Zontaklubb

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel