Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En våt dröm för alla som älskar måleri

Gåxsjö revisited. Vad ni än gör i sommar så ta er till Gåxsjö före kommande söndag. Det ni bjuds på där är en kulturupplevelse utöver det vanliga. Missa inte!

För snart ett år sedan var jag i Gåxsjö. Den upplevelsen beskrev jag så här: "I augusti, i Gåxsjö, och för en enda dag, söndag den 18 augusti 2013, visades vad som blev en av de finaste konstupplevelser som det någonsin bjudits på i det här länet. I det ljusa vackra kyrkorummet och i varendaste litet hörn, på varenda läktare och på de flesta ytor fick vi möta konst av högsta klass." I lördags var jag där igen. Då var det vernissage för de konstutställningar som visas under de just nu pågående Gåxsjö kulturdagar. Förra årets enda dag har i år blivit hela nio dagar. Och konsten visas både inne i den vackra Gåxsjö kyrka och i den gamla skolan. Konst finns över hela kyrkan och på de tre läktarna och i den intilliggande skolans tre salar på nedervåningen. Men i övrigt hade jag kunnat använda samma ord som förra året.

”Hela min kärlek och solidaritet” är den samlande titeln över all konst som visas. Det är ett citat från konstprofessorn, konstnären och ikonen Torsten Andersson. Det är Torsten Anderssons son Gert Andersson som tillsammans med en rad medarrangörer skapat dessa kulturdagar. Programmet är digert och det händer saker varje dag hela veckan. Den konst som visas är en samling måleri av ett slag som skulle göra vilket museum och galleri som helst i det har landet avundsjukt.

Torsten Anderssons skönt intellektuellt utmanande stora målningar finns där i år också. Flera stora målningar av Torstens dotter Tobi Andersson Fägerskiöld får så fint ta plats i kyrkorummet. Och särskilt vackert är arrangemanget framför altaret där en av Tobis stora målningar omges av Madeleine Hatz färgstarka nästan självlysande målningar ur serien Ode till martyrer. Tobi Andersson-Fägerskiölds fascinerande måleri visades inte ofta under hennes alltför korta livstid. Men här i det här sammanhanget är det väldigt fint att få möta målningarna.

På en av läktarna samsas Tobi Anderssons make Lennart Fägerskiöld med deras söner Andreas och Paul Fägerskiöld. Pauls så hyllade och prisbelönta monokroma måleri och Andreas mer färgsprakande streetinspirerade målningar möter pappans stora målningar i vitt och guld. Världsmåleri på en läktare i Gåxsjö kyrka. Och målningar att meditativt gå in i.

I ett mindre rum finns ett antal målningar av Dan Wolgers. Serien I olivlunden med sin religiösa mystik om Jesus sista natt möter Cecilia Edefalks porträtt av Dan Wolgers. Utanför står en stor pratbubbla som metallskulptur av Dan Wolgers döpt till Corpus Dei. Fascinerande. Runt om i kyrkan finns också en mängd mindre skulpturer av Camilla Wolgers som kombinerar det naturen själv format med mänsklig eftertanke.

Kyrkan med sitt högklassiga och speciella måleri blir en unik helhet. Men som sagt, i år är det inte bara i kyrkan det visas konst. I salarna i skolan finns ännu mer måleri och foto. Mathias Johansson porträtt av Torsten Anderssons generationskamrat Lena Cronqvist hänger mellan skulptören Corinne Ericsons många fascinerande foton av jämtländska älgpass. Här finns också fler av Torsten Anderssons målningar. I den mellersta salen möter Anna Erlandssons broderier, måleri och mosaik några av Berta Hanssons vävda fåglar. Anna bidrar också med två fantastiska maskiner som fungerar som piska och som morot för motvilliga kulturarbetare.

Den högra salen är av det slaget att det är lika osannolikt som fantastiskt. Här inne möts Cecilia Edefalk och Berta Hansson. Några av Berta Hanssons sista målningar inramas av en rad gyllene löv av Cecilia Edefalk. Sedan finns där hennes vita målningar som rymmer religiösa figurer och även den August Strindberg hon samtalar med i den konversation som löper på en videoskärm. I ett italienskt tidningsurklipp av stenkastade palestinier har några av stenarna bytts ut mot paljetter och Cecilia avlossar en revolver tvärs över rummet där hennes löv sprids som rikoschetter mot Berta fåglar.

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst med att beskriva alla enskildheter som finns i Gåxsjö just nu. Utställningen är helt unik. Det som visas är av yppersta klass. Och inte sedan Färgfabriken Norrs invigningsutställning har så mycket högklassig samtida konst visats i det här länet.

Det är en våt dröm för alla älskare av måleri att besöka Gåxsjö den här veckan. Det är en stor samling konst av det slaget som inte för en sekund ställer sig in men som i allt skänker upplevelser på ett djupare plan. Utställningen pågår fram till och med söndag.

I Ahlbergshallen var det vernissage i lördags för en stor utställning döpt till ”Grafik från Tröndelag”. Det är en samlingsutställning som visar många olika tekniker att trycka konst på. De tolv konstnärer som samsas är från Lademoens Kunstnersverksteder i Trondheim. Utställningen är som ett led i samarbete med Östersunds kollektiva grafikverkstad.

Grafikutställningarna blir ofta roligare och roligare. Sammantaget är det 65 verk som visas. Allt från ett tryck på golvet med spår efter bildäck till Barbro M Tillers hus skapade som collage i blandteknik. Jag gillar också Torhild Aukans speglingar i vatten och Ellen Sofie Griegels svartvita träsnitt.

Det har blivit en utställning som är skönt varierad på alla sätt, både i tekniker och i uttryck. Tröndelag bjuder på en fin samling som är väl värd ett besök. Jag är också glad om denna utställning är en början på ett närmare samarbete över gränsen. Utställningen finns kvar till 3 augusti.

Två av stadens gallerier har också öppet mitt i sommaren. Hos Galleri Remi och hos Lars Bolin Gallery kan man fram till och med söndag se samlingsutställningar innehållande jämtlandskonst och konst av konstnärer som ställt ut på gallerierna under säsongen som varit. Det är kul att det finns bra konst att uppleva även inne i Östersund sommartid. Till Yran kommer även Galleri S att öppna en utställning runt den konst som följde med skivorna förr döpt till ”Posters included”.

Om en dryg vecka kommer det att visas rockfoton hos Lars Bolin Gallery. Det blir en Rolling Stones-utställning med foton av Philip Townsend men det kommer också att visas också konst av AK von Malmborg som dessutom ska spela på Yran med sitt band.

Anna Karin har en gedigen konstnärsutbildning från både London och New York men är ju betydligt mer känd som sångerska och låtskrivare. Hennes andra album som kom i år är Hens Majestät AK von Malmborg och innehåller den hyllade duetten med Ane Brun. Anna Karin har kallats Sveriges mest självutlämnande popartist, tecknare och konstnär.

Ni som planerar utställningar i höst får gärna redan nu mejla in till vad ni kommer att visa, när det ska visas och vart det ska visas. Om några veckor kommer det att göras en kalender med höstens utställningar i länet.

Christer B. Jarlås