Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En Zlatanlön är lika stor som 494 industriarbetarlöner

LO:s ordförande ligger långt bakom med 3,5 industriarbetarelöner. Ännu längre bort kommer VD för industriföretag som har en lön motsvarande 3 industriarbetare.

Elitidrottares inkomster fortsätter öka. Sveriges bästa fotbollsspelare Zlatan Ibrahimovic tjänar nu lika mycket som 494 industriarbetare.

Enligt Le Parisien i januari har PSG höjt Zlatans lön till skyhöga 14 miljoner kronor i månaden. Det betyder att Zlatan är frankrikes bäst betalda spelare. Zlatans lön har därefter jämförts med uppgiften i LO:s nyligen släppta rapport om Makteliten där det står att en industriarbetare tjänar 28 300 kronor i månaden.

Lön står mot lön. Vad tjänar dessa jämförelser till? Att spä på avundsjuka genom orimliga jämförelser? I LO:s rapport om Makteliten jämförs arbetarlöner med de 200 bäst betalda cheferna inom näringsliv, media, politik med mera. Genom att plocka russinen ur kakan kan LO sedan basunera ut att det går 54 industriarbetarlöner på en VD-lön.

Man kan jämföra vad som helst, allt som krävs är vilja och fantasi. Men det betyder inte att man får något intelligent framfört. Som i exemplet Zlatan ovan eller om man läser LO:s rapport om Makteliten. Om LO i stället jämförde industriarbetarens lön med den genomsnittliga VD-lönen för ett industriföretag skulle resultatet se annorlunda ut.

Enligt statistikförmedlaren Ekonomifakta tjänar en genomsnittlig VD inom industrin med minst 10 anställda 88 910 kronor i månaden. Efter en sådan jämförelse kan man se att det endast går 3 industriarbetarlöner på lönen för en VD.

Den som är chef tjänar fortfarande mer än de anställda efter en sådan jämförelse. Så ska det naturligtvis också vara. Ansvarsuppgifter, efterfrågad kompetens och karriärvägen ser helt annorlunda ut för en verkställande direktör än vad det gör för en industriarbetare. Få och knappast LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kan hävda att en sådan löneskillnad mellan chef och medarbetare är orimlig. Thorwaldssons arvode som ordförande för LO motsvarar 3,5 industriarbetarlöner, ungefär 100 000 kronor i månaden. Eller en halv industriarbetarlön mer i månaden än den genomsnittliga lönen för en VD på ett industriföretag.

Thorwaldsson ska inte skämmas för sitt arvode. 100 000 kronor i månaden är en rimlig nivå givet det ansvar ordförandeskapet för Sveriges största fackliga organisation innebär. Däremot kan man fråga sig om det är ett fackförbunds uppgift att arbeta med ohederlig propaganda. Så länge som vi värderar lön efter sådant som kompetens, förtjänst och produktivitet kommer vi ha löneskillnader i Sverige.

1950 tjänade en industriarbetare 6957 kronor i månaden. Samma år började LO mäta "elitens" inkomster. Då tjänade den så kallade eliten lika mycket som 26 industriarbetare.

Löneskillnaden mellan elit och arbetare var lägre då, men hade arbetarna det bättre? Knappast. Det är bara kommunister som tror att ett lands välstånd avgörs av det är en liten skillnad mellan folk och elit.

Ps. I jämförelsen är inte Zlatans inkomst från sponsring inräknat, inte heller direktörens inkomst av kapital eller Karl-Petter Thorwaldssons övriga arvoden från Socialdemokraterna och Folksam.