Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enas om en satsning på medicinsk forskning

I Jämtlands län drabbades totalt över 970 personer av akut hjärtinfarkt eller stroke år 2012 och av dessa avled över 170. Nu krävs det en partipolitisk samling och ett blocköverskridande beslut om att främja medicinsk forskning.

Utöver lidande för den enskilde individen innebär hjärt- och kärlsjukdom stora kostnader för samhället. Under ett år, år 2010, uppgick den totala kostnaden i Sverige till 61,5 miljarder kronor.

Sjukdomen påverkar även de anhöriga. Kostnaden för vård från närstående i form av minskad arbetskapacitet utgör 30 procent av de totala kostnaderna.

Medicinsk forskning och utveckling bidrar till att möta dessa utmaningar. De senaste 30 åren beräknas hjärt- och kärlforskningen ha sparat det svenska samhället 985 miljarder kronor.

Ännu viktigare är att denna forskning och utvecklingen av ny teknik, i kombination med livsstilsförändringar, under samma period förhindrat eller skjutit upp över 400 000 dödsfall.

Det pågår mycket framstående hjärt- och kärlforskning i Sverige, som ger hopp för bättre hälsa och välstånd. Exempelvis har forskare visat att strokepatienter har en förändrad tarmflora. Detta öppnar för nya möjligheter att kunna förutspå vilka personer som är i riskzonen för en stroke och att minska denna risk genom att påverka tarmfloran.

Ett annat exempel är studier mot åderförkalkning i form av injektioner och nässprej, som visat goda resultat i tidiga försöksfaser.

Sverige har en lång tradition av framgångsrik medicinsk forskning, men vår ställning som forskningsnation har försvagats och det ges inte längre tillräckligt med utrymme för patientnära forskning och innovation i sjukvården.

Mot denna bakgrund är det mycket positivt att regeringen nyligen meddelat att den ska ta fram en samlad life science-strategi i höst. Eftersom även Socialdemokraterna har fört fram behovet av en sådan strategi så borde det gå igenom, oavsett valresultat.

Det är nu ett unikt läge för partierna att enas om en blocköverskridande satsning på medicinsk forskning och utveckling. Det skulle skapa långsiktighet och bättre förutsättningarna för forskare och företag inom medicin. Och det skulle förbättra både medborgarnas hälsa och Sveriges välstånd på lång sikt.

Anna Nilsson Vindefjärd

generalsekreterare Forska!Sverige

Staffan Josephson

generalsekreterare Hjärt-Lungfonden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel