Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enda kvinnliga snillet får egen utställning

Margaret Bergman var en skicklig väverska, emigrerade till USA och fick patent på sin hopfällbara vävstol.

Historien om enda kvinnliga "snillet" i Snilleriket har blivit utställning.

Margaret Bergman föddes i Rörön, i Bergs kommun, 1872. När hon var 29 år emigrerade hon till USA och gjorde sig ett namn som konstväverska.

Hon fick bland annat hålla kurser vid USA:s främsta hantverksskola i Penland, North Carolina.

Hon fick också patent på två hopfällbara vävstolar, som även exporterades till Kanada och Sydamerika.

Nu har hon fått en egen fast utställning på Hovermo gårdsmuseum. Där visas hennes vävstol, hennes vävar och flera personliga brev mellan henne och hennes föräldrar och brodern Johan Iwald i Rörön.

En Margaret Bergman-grupp har jobbat fram utställningen. I gruppen har Gunnar Bryngemark, Gunilla Bryngemark Örnberg, Margareta Iwald och Birgitta Iwald ingått.

– Margaret var min farfars syster, så jag hörde om henne redan som barn. Bland annat berättades att hon hade träffat indianer, säger Birgitta Iwald.

Snilleriket är området Södra Storsjöbygden, mellan Svenstavik och Oviken. Här har 15 uppfinnare och "snillen" inom teknik, bildkonst, musik, samhällsdebatt och litteratur varit bosatta under kortare eller längre tider. För att hedra dem har det gjorts broschyrer och utställningar. Margaret Bergman är det enda kvinnliga "snillet".