Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enda lanthandeln blomstrar

Lars Levin driver den enda glesbygdsbutiken i kommunen, den som finns i Hunge. Och försvinner äldrekooperativet Bostugan blir det genast betydligt svårare för Bodsjö diversehandel att överleva.
Se inslaget från lanthandeln ovanför artikeln.

– Visst är det så. Försvinner Bostugan innebär det ett stort ekonomiskt avbräck för affären. De gör alla sina affärer med oss. Såväl verksamheten i sig som de anställda gör sina inköp här hos oss, säger Levin.

Butiken lever i dag i bästa välmåga. Mycket tack vare bygdens köptrohet som ligger på hela 80 procent. När kooperativet tog över affären ökade omsättningen med det dubbla. Från fyra miljoner kronor till dagens åtta, nästan nio, miljoner kronor.

– Köptroheten för övriga riket ligger på endast 51 procent, förklarar Levin tacksamt.

Läggs äldrekooperativet ned får det självfallet negativa konsekvenser för såväl affären som hela bygden.

– I dag kan vi erbjuda ett komplett samhälle. Vi servar hela livskedjan, från det vi föds tills dess vi dör. Vi har en kooperativ förskola och vi har ett kooperativt äldreboende. Och den kooperativt ägda butiken. Tänk vilken fin service vi kan erbjuda här. Vi kör hem mat, post och apoteksvaror direkt till ytterdörren. När man blir gammal är det bäst att bo i glesbygd, säger Lars Levin.