Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enercon frånsäger sig ansvaret

Enercon lägger allt ansvar på vindkraftsolyckan där en 31-årig man dog på arbetslaget.
– De frångick instruktionerna. Det var inte fel på instruktionerna, det var fel på arbetstagarnas beslutsfattande, sade Enercons advokat.

Henrik Asklund är en av Enercons advokater och han var mycket tydlig i sin slutplädering under rättegångens sista dag. Det fanns ett strukturerat säkerhetsarbete, personalen var utbildad kring detta, det fanns instruktioner för arbetsmetoder och säkerhet. Och en arbetsledare fanns på arbetsplatsen olycksnatten, förklarade Henrik Asklund.

Han hävdade att den dåliga säkerhetskultur med interna tävlingar mellan arbetslag som andra vittnat om inte blivit belagd under rättegången.

Den riskanalys som ska göras före nya arbetsmoment för att förebygga olyckor hade gjorts före arbetet olycksnatten, enligt försvarsadvokaten.

Dock inte skriftligen, vilket var ett "formaliafel" som advokaten uttryckte det.

Åklagare Åse Schoultz menade i sin slutplädering att Enercon inte kan dra sig undan sitt arbetsgivaransvar för arbetsmiljö och säkerhet.

Hon läste högt ur arbetsmiljölagen om arbetsgivares skyldighet att vidta alla åtgärder för att arbetet kan utföras i en sund och säker miljö.

Hon beskrev hur arbetsledaren visserligen var närvarande, men upptagen med administration. Personen hade inte heller utbildning så att denne förstått sitt uppdrag kring arbetsmiljö.

– Det har alltså inte funnits en arbetsledning.

Det straffrättsliga ansvaret för det faller på företagsledningen, vilket gör att den dåvarande vd:n åtalas, och inte arbetsledaren.

Vindkraftolyckan när den 31-årige montören föll elva meter ner på ett betonggolv inträffade i maj 2011. Det skedde när ett av vindkraftstornen i Ollebacken höll på att byggas.