Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energieffektiva byggen

Redan nu byggs både privata och officiella hus i länet mer energieffektivt. Nedan följer några exempel på nya byggen i olika stadier.

Storsjö Strand

Byggstart: Slutet av 2014

Ledordet för den nya stadsdelen är hållbarhet, och ambitionen är att ses som förebild för ett framtida statsbyggande i den andan. Runt 800 lägenheter samt verksamheter och mötesplatser är planerade.

Fagerskrapan

Lägenheterna släpptes 1 mars, och så blir det inflyttning i slutet av året.

Huset är klimatsmart 16-våningshus och innehåller 56 lägenheter. Byggprocessen är miljöcertifierad i silverklass medan energianvändningen håller guldklass.

Östersund arena

Invigdes första veckan i december 2013

Arenan är byggd för att vara energieffektiv. Användningen av spillvärme, energisnåla motorer och ett specialbyggt ventilationsaggregat är resultatet av ett miljömässigt tänk genom hela bygget. För att värma upp hallarna och varmvattnet används överskottsvärmen från kylmaskinerna.

Äldreboenden i Torvalla

Båda boendena öppnade under första halvåret av 2013.

Bygget följer den nyare miljöklassificeringen och är en så kallad Miljöbyggnad, som byggts och drivs energisnålt. Genom närvarostyrning av ventilation och belysning samt välisolerade väggar, tak och fönster har energibehovet beräknats bli ungefär 30 procent under nybyggnadskravet. Ett miljötänk i fokus gäller även inomhusmiljön bland annat vad gäller fukthantering och luftkvalité.

Krokoms kyrka

Öppnades 8 september 2013.

Byggnaden är ett lågenergihus som konstruerats med liten miljöpåverkan. Fönsterglas, belysning, elektriska apparater samt värmesystem och ventilation som monterats i kyrkan är energieffektiva.

Nya Lövsta förskola

Startades i november 2011

Skolan är miljöklassificerad som Miljöbyggnad.