Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energieffektivisering och Jevons paradox

/

Annons

I England på 1800-talet levde William Stanley Jevons. Vid den här tidpunkten hade ångmaskinen gjort sitt intåg och lett fram till det industrialiserade samhället. Runt 1860 började James Watts nya effektiva ångmaskin ersätta den kolslukande Newcomens ångmaskin. En effektivare ångmaskin gör alltså samma mängd arbete med en mindre mängd kol som bränsle.

Man borde ju förvänta sig att en mindre kolslukande ångmaskin skulle minska kolförbrukningen i landet, vilket var vad Jevons räknade med. Men det visade sig att kolförbrukningen ökade ju fler av Watts ångmaskiner som byggdes.

Förklaringen är alldeles logisk: En effektivare ångmaskin låter dig tillverka samma mängd varor till en lägre kostnad. En lägre tillverkningskostnad tillåter ett lägre försäljningspris.

Det lägre priset på varan ökar efterfrågan.

Produktionen ökar och därmed kolförbrukningen. Detta är Jevons paradox.

I dag har vi inga ångmaskiner, men Jevons paradox har visat sig giltig inom många områden även i det moderna samhället: en effektivisering som minskar kostnader ger ingen minskning i konsumtion, eftersom den minskade kostnaden möjliggör större konsumtion.

Det i sin tur betyder att en energibesparing eller effektivisering bara har effekt om det finns en skattehöjning som äter upp hela besparingen.

Det får inte bli något utrymme för ökad konsumtion. Det är därför som det enda som kan minska förbrukning av bensin och diesel är rejäla skattehöjningar.

Enbart bränslesnålare bilar ger ingen effekt om inte skatten höjs lika mycket som du kan spara på din snålare bil. Om du kan köra bil billigare så kör du i‑stället mer.

Effektivare elanvändning i ett företag ger samtidigt en konkurrensfördel som leder till ökad produktion, om inte skatterna lägger beslag på besparingen. Det är det här som kallas grön skatteväxling.

Mer läsning

Annons