Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engagemang för jämtländska odlingslandskapet kan ge grönt guld

Hennes engagemang i det jämtländska odlingslandskapet går utöver det vanliga. Ett faktum som kan ge Åsa Gustafsson och hennes bror Mats Årets gröna guld.

Annons

För att under årets Guldgala kunna kamma hem priset för Årets gröna guld är det mycket som ska uppfyllas. Eller vad sägs om framgångsrikt företagande för landsbygden, ett uthålligt brukande av naturresurserna, livslust och framtidstro och inte minst, spridande av goda idéer.

Det senare har Åsa Gustafsson tagit fasta på. Hon och hennes bror driver Yttergärde lantbruk i Oviken. De har tagit över verksamheten efter sina föräldrar som fortfarande finns till hands i arbetet på gården.

Men Åsa har märkt att många i dag inte vet sambanden mellan djur, natur och mat på bordet. Av det skälet har hon under de senaste tio åren tagit emot skolklasser på gården för att lära om lantbruk och hur mat produceras.

– Det är faktiskt lite skrämmande hur dålig koll de flesta har på var maten kommer ifrån och kretsloppet och så vidare. Man behöver djur för att få gödsel till växterna exempelvis. Jag vill ge barnen fakta på fötterna helt enkelt, säger Åsa. Besöken finansieras av den extra mjölkkronan som ligger på mjölkpriset. Nästa besök kommer redan på fredag.

Åsa gör en stor gärning genom att sprida kunskap vidare. Men att vara nominerad till Årets gröna guld kom ändå som en överraskning.

– Det känns väldigt roligt. Men min pappa och min bror är väldigt uppfinningsrika, de gav sig tusan på att det skulle kunna gå att bygga en biogasanläggning själva... och det gjorde de. Kanske det är förklaringen till nomineringen, berömmer Åsa Gustafsson.

Numera jobbar Mats, som byggde en av Norrlands första biogasanläggningar, på konsultbasis för andra som vill bygga biogasanläggningar. Under ÖP´s besök var Mats inte hemma på gården, han hade fullt upp med att bygga en biogasanläggning. Biogasen kan också vara ett skäl till att de är nominerade menar Åsa som på kvinnors sätt ofta lyfter fram männen i stället för sig själv.

– Jag härdar på, säger hon stolt.

Åsa trivs med de långa arbetsdagarna och hon trivs med att sprida kunskapen om djur, natur och lantbruk.

Syskonen Gustafsson på Yttergärde lantbruk i Oviken har med sina cirka 140 djur fullt upp att göra. Om det blir något pris i samband med Guldgalan vet Åsa självfallet inte. Men deras företagande rymmer ett engagemang utöver det vanliga för både människa och miljö.

Här hittar du listan på alla som är nominerade till Guldgalan 2015.

---

Mer om Guldgalan 2015:

TV: Vad ska du ha på dig på Guldgalan? Gästerna avslöjar sina galakläder

TV: Här förbereds Guldgalan-middagen: "Den här menyn kommer att bli en snackis"

Elaine Asp står för Guldgalans meny – så här ser den ut

Missöden och framgångar i Guldgalans 15-åriga historia

15 priser ska delas ut – så här fungerar Guldgalan

Här är artisterna som spelar på Guldgalan

Här är årets tema på Guldgalan – och TV4-profil tar över som konferencier

Se vimmelbilderna från Guldgalan 2014 här

Här hittar du allt om Guldgalan samlat