Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engagerad kapten hoppas på framgång

I augusti hålls EM i flugfiske i Jämtland. Kaptenen för det svenska laget är en hemvändande jämte med stor passion för sport som intresserar allt fler.

I slutet av sommaren är Siv Jansson för tredje gången kapten för det svenska EM-laget i flugfiske. Kaptenen ansvarar för att allt är ordnat för de som deltar men fiskar inte själv.

– De ska bara behöva tänka på att fiska. De ska inte ens behöva fundera på om de har kaffe i termosen, säger hon.

Det blir hektiska dagar med tidig morgon, sena kvällar och många mil i bilen.

– Frukost serveras 05:30, middag 22.00 och sedan är det kaptensmöte. Man behöver lite semester innan det drar i gång för att man ska orka, säger Siv Jansson.

Hon är ensam med jämtländsk bakgrund i laget men säger att det finns många duktiga jämtländska tjejer även om det inte syns på deltagarlistan.

– Man tror att man måste vara så himla duktig, men så är det inte. I stället bör man se det som att det är en chans att utveckla sitt eget fiske, säger Siv Jansson.

Under tävlingen fiskar alla samtidigt på alla de fem sträckor som valts ut. Fisket sker både i strömt vatten och i sjö. Varje lagmedlem lottas in i en av fem grupper och till varje fiskare följer en funktionär. Deltagarna i båtfiske har en funktionär på två tävlare.

– Det är en otrolig logistik som ska fungera. Som kapten får jag åka emellan och jag är den enda som får tala med fiskarna under tävlingen, säger Siv Jansson.

Hur det kommer att gå i det svenska laget beror delvis på vädret i sommar.

– Om det är varmare och mindre vatten kan det gå bra att fiska med torrfluga, och det är våra tjejer jättebra på, säger hon.

Förhoppningen är ett resultat som kan ge fiskeintresserade tjejer en morot för att utveckla sitt fiske.

– Det kan ge genomslag med ett kvinnligt lag. Man vill marknadsföra tjejfiske, säger Catrin Stock.