Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engdahl och Englund avgår inte: "En person som helt uppenbart inte vet vad han talar om"

Svenska Akademiens stadgar har ingen utträdesparagraf och därför kan ledamöterna inte lämna sina stolar frivilligt. Det är Horace Engdahls kommentar till den debattartikel där professor emeritus Claes Sandgren kräver att Akademiens tidigare ständiga sekreterare avgår.

I debattartikeln som publicerats i Dagens Nyheter skriver Claes Sandgren att förtroendet för Svenska Akademien och dess ledamöter är rubbat och kräver att de tidigare ständiga sekreterarna Horace Engdahl och Peter Englund avgår. Bakgrunden är rapporteringen kring den så kallade kulturprofilen som har nära band till flera ledamöter. Mannen anklagas av 18 kvinnor för sexuella trakasserier och Akademiens hantering av frågan är satt under lupp.

Men enligt Engdahl är ett utträde inte möjligt enligt regelverket

"I samband med en konflikt i slutet av 1980-talet gjordes en utredning inom Akademien som kom till slutsatsen att frivilligt utträde inte är möjligt. De ledamöter som vid den tiden lämnade arbetsgemenskapen behöll därför sina stolar, och efterträdare till dem valdes först efter deras död" skriver Engdahl i ett mejl till TT.

Han tar författaren Kerstin Ekman som exempel: hon innehar fortfarande stol nr 15 i Akademien fast hon i praktiken aldrig sitter på den.

I debattartikeln hävdar Claes Sandgren även att flera ledamöter på senare år själva fått några av Akademiens finaste priser. Det stämmer inte, enligt Englund.

"I början av 2000-talet beslöt Akademien att hädanefter inte ge några priser eller andra belöningar till sina egna ledamöter, och det är en princip som har upprätthållits sedan dess", skriver Engdahl.

Också Peter Englund avvisar avgångskravet:

"Jag tänker självfallet inte gå i svaromål i ett sådant här ärende, och bemöta åsikter från en person som helt uppenbart inte vet vad han talar om", skriver han i ett mejl till TT.

En advokatbyrå utreder just nu om eller hur kulturprofilen påverkat Akademiens arbete.Akademiens nuvarande ständiga sekreterare, Sara Danius, svarar i SVT på frågan om det är möjligt att utesluta ledamöter.

– Det finns en passage i stadgarna, jag kommer inte ihåg det exakta uttrycket, men om man beter sig på ett klandervärt sätt eller ett osedligt sätt kan man bli föremål för uteslutning, säger hon i programmet "Min sanning".

Fakta: Fallet "kulturprofilen"

18 kvinnor har i Dagens Nyheter vittnat om hur de har trakasserats av en kulturprofil med nära band till Svenska Akademien.

I förra veckan beslutade Akademien att klippa alla band med den så kallade kulturprofilen. Beslutet motiverades dels av DN:s granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av mannen.

Den ständiga sekreteraren Sara Danius har anlitat en advokatbyrå som ska utreda ledamöternas relation till profilen.

Akademiens tidigare samröre med mannen ska genomlysas. Man ska särskilt granska om han har haft något inflytande, direkt eller indirekt, på Akademiens utdelning av priser, stipendier och finansiering av annat slag.

Sara Haldert/TT