Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enkelt sätt att bli tryggare

På Mostigen i Järpen samarbetar grannarna för att minska brottsligheten och öka tryggheten.

– Det vore bra om fler engagerade sig. Det är inget betungande jobb, säger Ann-Christin Henriksson som är kontaktombud.

Mostigen ligger i det största villaområdet i Järpen. Det är redan lugnt och tryggt här. Men Ann-Christin Henriksson vill att det ska förbli så. Därför har hon och grannarna startat en samverkansgrupp.

– Vi gör det i ett förebyggande syfte, det kan vara avskräckande när man ser skylten, säger hon och visar var den satts upp.

När man ingår i en grannsamverkan ska en person utses som kontaktombud. Ann-Christine Henriksson har fått en kortare utbildning av polisen för att hon ska kunna vara förberedd på vad hon kan göra om något händer i hennes kvarter.

– Man ska inte utsätta sig själv för fara utan man ska ringa 114 14.

Hon påpekar att utbildningen innefattat allt från information från räddningstjänsten om hur man förebygger bränder till hur man inbrottssäkrar sitt hem genom att bland annat se över sina dörrar och fönster.

Ann-Christin har kontakt med polisen och all information hon får vidarebefordras till grannarna. Via SMS från polisen får hon veta om något har hänt eller är på gång i Järpen. Det kan handla om att de vill att hon och grannarna håller utkik efter en speciell bil.

– Det kan vara något anmärkningsvärt och vi ska se det som en förvarning, säger hon.

Hon tycker inte alls att arbetet är betungande utan bara bra för alla på gatan och i byn.

– Ju fler som är med desto bättre.