Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enklare att anmäla mobbing i Åre skolor

Hon såg brister i skolan som gjorde att mobbade inte fick stöd. Nu har hennes medborgarförslag förändrat rutinerna i Åre kommun.

Martine Eng är ny i kommunpolitiken, hon har en ersättarplats i kommunstyrelsen för socialdemokraterna. I vintras skrev hon ett medborgarförslag om hur kommunen kan stoppa mobbing.

En mobbad skolkamrat som inte fick hjälp fick Martine Eng att fundera på vad som kunde bli bättre i skolan. I förslaget pekar hon på att det går att förbättra rutinerna så att alla skolelever kan få stöd och hjälp om man blir utsatt för kränkningar.

När kommunfullmäktige tog upp ärendet i tisdags fick hon beröm av flera politiker från bägge blocken. Leif Nord (M) erkände att det här var något som kommunen missat. Det behövs rutiner så att tjänstemän och politiker får reda på om elever far illa i skolorna.

– Det här får inte fallera. Det ska upp på bordet. Det är allas vilja att vi har en trygg miljö, sa han.

Kommunfullmäktige beslutade att gå på Martine Engs förslag och förbättra informationen till föräldrar och elever om vikten av att anmäla tillbud. Dessutom ska blanketter om anmälan om kränkande behandling, trakasserier, mobbing och diskriminering göras tillgänglig på kommunens hemsida.